Trecerea de la alimentatia cu carne la cea ovo-lacto-vegetariana si apoi la cea vegetariana

 Cum se face trecerea de la alimentatia cu carne la cea ovo-lacto-vegetariana si apoi la cea vegetariana?
Aceasta este prima intrebare pe care si-o pune orice persoana care s-a convins ca este in folosul sanatatii sale sa renunte la consumul de carne si eventual, in final, a oricaror produse de origine animala. Trecerea aceasta trebuie facuta cu multa intelepciune si in mod treptat, pentru ca putem da gres, putem suferi in ce priveste sanatatea si ne putem descuraja.
Iata pasii care ar trebui urmati:
  • O gandire pozitiva! Viata iti va fi schimbata in bine, nu vei pierde nimic, gusturile vor fi satisfacute incontinuare, doar ca vor fi diferite. Nu vei fi malnutrit, nu vei duce lipsa de proteine, nu te vei imbolnavi, cu conditia ca vei respecta si principiile pentru o alimentatie sanatoasa.
  • Intocmirea unei liste cu alimentele si meniurile folosite pentru schimbarea dietei.
  • Identificarea mancarurilor nesanatoase si a numarului de mese la care sunt utilizate si pregatirea pentru inlocuirea lor treptata.
  • Concentrarea asupra asigurarii unei varietati de alimente de origine vegetala (mult mai multe decat foloseai pana acum) si planificarea resurselor in acest sens.
  • Gasirea de inlocuitori pentru proteinele de origine animala: leguminoase (fasole, soia, linte, naut, mazare, bob) cu care se va inlocui carnea. Nu intra in panica datorita prejudecatilor ca nu vei dispune de suficiente proteine, omul are nevoie de fapt, in medie de 50-65 g proteine pe zi.
  • Gasirea de inlocuitori, grasimi de origine vegetala, adica: nuci, alune, seminte, masline, cu care se vor inlocui grasimile animale (din  carne, unt, eventual chiar smantana si lapte).
  • Includerea in alimentatia de la masa de dimineata neaparat a combinatiei de cereale integrale cu fructe si nuci. Aceasta sursa excelenta de carbohidrati complecsi va aduce o noua dimensiune sanatatii tale, pe care o vei resimti din plin.
  • Planificarea continua a meniului pe termen lung si scurt (a nu se manca orice si oriunde).
Cum se inlocuieste carnea:
- in prima saptamana (1 zi din aceasta saptamana nu se mananca deloc carne: de exemplu miercuri)
- in a doua saptamana (2 zile din aceasta saptamana nu se mananca deloc carne: de exemplu luni si joi)
- in a treia saptamana (3 zile nu se mananca deloc carne: de exemplu: luni, miercuri si sambata).
Si tot asa, pana se ajunge, treptat, la a se consuma carne doar o data la doua saptamani, apoi o data la trei saptamani, la o luna, la trei luni...
Perioada de trecere difera in functie de vointa persoanei respective si de dorinta de a-si educa si stapani gusturile. De fapt, dupa o perioada de timp, uitam gustul carnii, ne dezobisnuim de el, dupa nici nu ne va mai atrage. Este foarte important a se inlocui in mod intelept carnea, in principal cu alimente din grupa leguminoaselor: soia, fasole, linte, mazare s.a. Pentru aceasta trebuie sa existe 5 zile pe saptamana obligatoriu cand consumam asemenea alimente. Trebuie sa invatam sa le pregatim in timp util, atunci cand optam pentru aceasta dieta. Rezultatele si satisfactiile vor fi peste orice asteptari in ceea ce priveste sanatatea noastra. Dupa ce s-a ajuns la stadiul de alimentatie ovo-lacto-vegetariana, se poate merge mai departe, spre stadiul de alimentatie vegetariana, procedand in mod asemanator, renuntand pe rand la cate un aliment: oua, lapte, unt, smantana s.a. Cel mai bine, acestea se inlocuiesc cu pateuri vegetale si lapte de soia ori alt lapte vegetal precum cel din migdale, caju, alte nuci, orez.
Si nu uitati ca alimentatia pe care o folosim ne influenteaza viata fiecaruia in parte. De aceea se poate spune ca, intr-un fel, aceasta este o problema ce tine de contiinta fiecaruia. fiecare hotaraste in dreptul lui si isi asuma singur roscurile in directia aleasa. Impunerile si constrangerile nu sunt recomandate, nici chiar cand este vorba de copii. Si chiar este si un proverb care bine zice:
"Omul care nu este stapan pe sine este ca o cetate surpata si fara ziduri".

Comentarii