Foaia de placinta greceasca - preparare, preparate obtinute din aceste foi

Foaia de placinta greceasca este o foaie mai fina, mai zvantata si mai frageda fata de foaia de placinta romaneasca. Prepararea foii de placinta grecesti se realizeaza dupa procedeul folosit si in cazul foilor de placinta romanesti cu urmatoarele particularitati: aluatul se formeaza din faina, apa, sare si ulei iar in timpul framantarii, aluatul se bate de planseta prin miscari de ridicare-coborare, pana ce se observa la suprafata goluri de aer. Intinderea se efectueaza manual pe fata de masa pudrata cu faina, dupa intindere se lasa sa se zvante timp de 5-10 minute, dupa care se prelucreaza ca produs.
Foile neprelucrate imediat, dupa zvantare se pudreaza cu amidon, se taie in patrate sau dreptunghiuri, se suprapun, re ruleaza sau se impaturesc si se ambaleaza in pungi de polietilena, dupa care se pot pastra refrigerate sau congelate pana la urmatoarea folosire.
De retinut!
  • Prepararea foilor trebuie sa se faca in camere calde si uscate.
  • Intinderea cu mana sa se faca pornind de la mijlocul foii, tragand din aproape in aproape.
  • Ambalarea sa se faca corect pentru a evita uscarea sau degradarea de orice fel in timpul pastrarii.
  • Foile trebuie sa fie zvantate, sa nu fie prea uscate ceea ce ar provoca ruperea, si sa nu fie infainate.
  • Infainarea este cauzata de un aluat de consistenta prea slaba, iar amidonarea de o zvantare insuficienta in momentul pudrarii pentru pastrare.
Produsele din foaia de placinta greceasca se obtin prin asocierea acesteia cu umpluturi de fructe proaspete, majoritatea finalizandu-se prin insiropare. Reprezentative sun produsele insiropate precum baclavaua si sarailia.
Baclavaua, de origine turceasca, se pregateste dintr-o suprapunere de foi si o umplutura obtinuta din migdale prajite, fistic, nuci macinate si zahar. Dupa coacere se insiropeaza sau se ung cu miere. Se taie sub forma de triunghiuri si se serveste rece.
Sarailia se obtine din aceleasi ingrediente ca si baclavaua, diferenta constand in modul de modelare. Asadar, sarailia se obtine astfel: se unge o foaie de placinta cu ulei, se presara cu miez de nuca, se indoaie marginile laterale spre interior si se ruleaza pe o vergea. Ruloul obtinut se strange usor de la ambele capete ale vergelei (ca o armonica), se aseaza in tava unsa scotand vergeaua, se portioneaza, se stropeste cu ulei si se coace la 180-220 °C. Se prepara siropul de zahar si se insiropeaza sarailiile racite.
Alte preparate din foaie de placinta greceasca mai sunt trigoanele cu dovleac, crema de vanilie, mere, prune, fructe de padure, ciocolata sau tigarete (batoane subtiri) cu nuci, mere si crema de alune sau ciocolata combinata.
Zilele urmatoare  voi scrie despre istoria si prepararea aluatului frantuzesc, aluatul oparit si despre aluatul dospit.

Comentarii