Leurda conservata in otet - reteta


Muraturile sterilizate in otet sunt benefice pentru sanatate si se pot pastra un timp mai indelungat.
Cu o istorie de sute de ani, muraturile se pot prepara fie pentru a face fata anotimpului rece, fie din pura placere de a consuma alimentele in acest fel. Preferatele tuturor sunt gogonelele, castravetii, gogosarii murati, varza si conopida, insa prin murare se pot conserva aproape toate legumele. Muraturi se numesc atat legumele conservate prin suprasarare cat si legumele conservate in otet. Otetul este un mediu acid in care bacteriile nedorite nu pot supravietui. El se formeaza in urma unei reactii organice, atunci cand o bautura alcoolica obtinuta din fructe sau cereale este expusa la aer. In functie de alcoolul din care se obtine, otetul are o culoare si aroma specifica. Independent de tip, otetul poate fi parfumat sau aromat cu condimente precum: ardei iute, cimbru, rozmarin, ceapa, usturoi, coaja de portocala sau lamaie, tarhon, ghimbir, nucsoara s.a. 
Ardeii capia copti, maslinele, gogosarii, castravetii sunt doar cateva din legumele si fructele care se pot conserva in otet. La conservarea legumelor in otet, se utilizeaza otet de calitate, obtinut din vin de 9°. De regula solutia folosita trebuie sa aiba o concentratie de 3:1 (la 3 litri de apa se pune 1 litru de otet), iar la 1 litru de lichid, 25-30 g de sare, insa difera in functie de tipul de produs, recomandat fiind la unele muraturi sa se adauge zahar sau miere de albine, pentru reglarea aciditatii. Muraturile in otet se pot prepara si cu un otet mai slab, insa in acest caz borcanele trebuie inchise ermetic si sterilizate prin fierbere.
De cand eram mica am mancat leurda la otet si de atunci a devenit preferata mea la otet. In fiecare primavara am folosit leurda in salata, sau in omlete dar ca si muratura. Desi mereu ne-am propus sa o avem pana la iarna, niciodata nu am reusit. Borcan dupa borcan se consuma in fiecare saptamana. Cel putin primavara asta la mine in familie deja s-au consumat 3 borcane, deci nu o sa reziste pana iarna viitoare;)). Leurda este buna la otet pentru ca poate fi folosita atat la fripturi cat si la supele cu carne, tocanitele cu carne sau acum in post la supele cu cartofi, mazare si soia, la piureul de cartofi cu soia sau orice alta mancare. Are o utilizare destul de larga in functie de preferintele fiecaruia. Dar este bine sa conservam leurda pentru ca nici nu rezista mult timp in padure, o data ce imbatraneste nu mai este buna. Asa ca acum cat este tanara faceti-va stocul. Dar daca vreti sa va mai relaxati, sa simtiti mirosul primaverii si linistea padurii, luati-va familia si mergeti la cules de leurda. Eu si familia mea am facut asta weekendul trecut, cat a mai stat ploaia. Iata reteta mea de leurda la otet:
Ingrediente:
- 2 kg de leurda
- 250 ml otet de vin
- sare roz himalayana
- 3 fire de rozmarin (se poate face si fara).
Mod de preparare:
Se spala leurda proaspat culeasa, apoi se pune la oparit in apa cu sare. Intr-un borcan curat si incapator se pune un strat de leurda oparita scura de apa, se presara putina sare roz himalayana, se pune un fir de rozmarin, apoi se pune al doilea strat de leurda, sare, rozmarin, iar ultimul strat trebuie sa se termine in leurda. Se pune otetul (otet trebuie sa puneti cat cuprinde), se inchide capacul ermetic, si se depoziteaza intr-un loc intunecat si racoros. Pentru consum luati leurda din borcanul mare si puneti intr-un borcan mai mic pe care sa-l pastrati la frigider pana il consumati. Pofta buna!
In poza de mai jos se vede diferenta intre primul borcan care abia este pus iar in al doilea borcan, leurda este deja murata.

Comentarii