Pe ambalajele alimentelor, cutii, sticle, recipiente de plastic, adesea intalnim specificatia: adaosuri sau aditivi. Acestea se refera la substantele care sunt asociate materiei prime a alimentului sau bauturii, in cursul procesului de fabricatie pentru a creste valoarea nutritiva sau gustul acestora, pentru a imbunatati aspectul si prelungi valabilitatea. Aceste adaosuri pot fi substante naturale, de exemplu zahar, vitamine sau condimente, dar si diferite substante chimice. Printre acestea se gasesc asa numitele "substantele identic naturale" (care corespund caracteristicilor substantelor naturale) si substantele preparate in mod sintetic, care nu se intalnesc deloc in natura. Aditivii naturali maresc valoarea nutritiva, cei sintetici prelungesc termenul de valabilitate si imbunatatesc culoarea, compozitia s gustul alimentelor.
Cine doreste sa consume alimente originale, naturale trebuie sa renunte la alimentele aromatizate, in special cele care contin arome artificiale. Daca de exemplu pe ambalaj apare textul "aroma de zmeura" sau "gust de capsuni" cu siguranta produsul contine arome sintetice, deoarece acestea sunt mult mai usor de realizat de industria alimentara decat cele naturale.
Antioxidantii sunt substante care impiedica procesul de oxidare, adica procesul prin care o substanta se uneste cu oxigenul, ca urmare incepand descompunerea si stricarea. Acest proces este important in cazul grasimilor si uleiurilor. In celulele animale si vegetale, alte substante protejeaza impotriva oxidarii. Asemenea compusi sunt: tocoferolul (vitamina F), acidul ascorbic (vitamina C) sau substantele din anumite plante de condiment, de exemplu rozmarin si salvie. Acestea si alti antioxidanti artificiali sunt utilizati la conservarea supelor, sosurilor, dressingurilor (in forma uscata), produselor realizate din cartofi, gumei de mestecat, masei de martipan si nuga, oualelor, preparatelor de panificatie, margarinei, grasimilor, uleiurilor. Antioxidantii in combinatie cu alte substante asigura o protectie mult mai eficienta.
Aromele
Dintre aditivi pe primul loc, in fruntea clasamentului, se situeaza aromele. Un aliment contine in medie 100-500 de substante diferite care asigura gustul mancarii. In industria alimentara, aceste substante sunt utilizate in cantitati mari, deoarece in cursul prelucrarii materiile prime pierd din gust. Cantitatea de arome adaugata este atat de redusa incat nu dauneaza sanatatii. O valoare exacta nu exista, numai diferentierea intre arome naturale si sintetice. Arome contin de exemplu: sucurile, budinicle, cremele si jeleurile, prajiturile si pastele fainoase, umpluturile acestora, produsele lactate, dulciurile, alimentele semipreparate, preparatele instant, mezelurile, ciocolata, ceaiul si lichiorurile. Diversi aditivi in locul denumirilor eterogene si greu de inteles sunt codificati intr-un sistem E. Acidul acetic de exemplu a primit numarul E260. Pentru cumparatori aceste coduri indicate pe alimente nu inseamna prea mult, insa exista liste pe care le putem consulta pentru a identifica carui aditiv ii corespunde codul, deoarece exista intre acestea si aditivi care doar in cantitati mici sunt inofensive.
In opozitie cu aromele, potentiatorii de gust intensifica gustul original al alimentelor. Cea mai cunoscuta substanta de acest fel este glutamatul, sarea acidului glutamic, care pune in valoare gustul dulce-acrisor al carnii si pestelui. Asemenea substante se gasesc in supe, sosuri, dulciuri si sucurile de fructe. Deoarece producatorii nu utilizeaza foarte multe asemenea substante, pe continut apar numai sub denumirea de potentiator de gust.
Indulcitorii
La indulcirea alimentelor si bauturilor se utilizeaza zahar natural, inlocuitor sau indulcitor sintetic. Zaharul natural este in principal zaharul obisnuit din gospodarie (in mare parte obtinut din sfecla de zahar), maltoza si glucoza. Printre indulcitoarele sintetice se numara sorbitolul respectiv xylitolul (indulcitor natural de legume). Gustul lor este identic cu cel al zaharului, insa ridica glicemia intr-o masura mult mai mica. Zaharina, ciclamatul sau restul indulcitoarelor sintetice au un gust de 50-100 de ori mai intens decat zaharul natural, fiind sarace in calorii, deoarece se elimina fara a fi descompuse in organism. Insa nici aceste caracteristici nu motiveaza sa fie consumate in cantitati nelimitate sau sa fie utilizate in locul zaharului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu