Retete traditionale de cafea - cum se pastreaza si se prepara corect cafeaua?

Aroma cafelei da deserturilor un gust distinct, iar felurilor de mancare cu carne, le intareste aroma de carne, fara a avea un gust prea puternic de cafea. Cu toate acestea, cafeaua isi pierde aroma foarte repede, indiferent daca este sub forma de boabe intregi sau macinate. Iar daca vreti sa obtineti retete aromate cu un parfum puternic trebuie sa stiti cum sa depozitati cafeaua in mod corect. Boabele intregi prajite se pastreaza in containere sigilate, in locuri racoroase cu umiditate scazuta. Daca vreti sa le pastrati mai multa vreme, puneti-le in recipiente vidate si inghetati-le, cel mult trei luni. Si cafeaua proaspat macinata poate fi pastrata la frigider, tot intr-un container sigilat.
Daca este posibil, ca sa obtineti o cafea aromata, macinati boabe doar atunci cand aveti nevoie, deoarece cafeaua macinata isi pierde aroma dupa doar doua zile.
Pentru a pregati o cafea buna, trebuie ca boabele sa fie prajite si macinate chiar inainte de a fi servita. Iata cateva reguli de baza care trebuie respectate la prepararea si servirea cafelei:
- cafeaua trebuie preparata ceasca cu ceasca, exceptie facand cea turceasca, care se prepara la ibric in general 4 o data
- masura standard de cafea este de 7 g de cafea macinata la 70-90 ml de apa
- cestile folosite pentru servire trebuie tinute la cald
- cafeaua trebuie servita foarte fierbinte
- cafeaua trebuie servita proaspata, niciodata reincalzita
- pentru a da un plus de savoare cafelei, adaugati la finalul fierberii un graunte de sare.
Retete traditionale de cafea
Cafeaua turceasca se prepara la ibric pentru 4 persoane astfel: 280 ml de apa+6 lingurite de zahar pudra. Dupa ce da in clocot, se adauga 30 g cafea macinata foarte fin. Se da in trei clocote, se ia de pe foc si se adauga o lingurita de apa rece, pentru lasarea zatului.
Espresso este o cafea neagra si tare cu spuma proprie, formata de masina de cafea. Nicio alta cultura a cafelei nu a aplicat tehnologia in preparare cu aceeasi pasiune ca aceea a italienilor pentru espresso. Primele patente europene pentru masini de cafea cu presiune a aburilor au aparut intre 1821 si 1824. O variatie a metodei a fost aplicata pentru prima oara unei masini de cafea mari de catre Edward Loysel de Santais in 1843. Masina lui Santais a uimit vizitatorii Expozitiei din Paris din 1855, prin producerea a doua mii de cesti de cafea intr-o ora (aceasta masinarie folosea presiunea aburilor pentru a ridica apa la o inaltime considerabila deasupra cafelei, de une cobora printr-un sistem elaborat de tuburi pana la patul de cafea). 
Prima masina moderna cu adevarat de espresso a introdus-o Achille Gaggia in 1948. Designul lui Gaggia e evoluat, rezervorul de apa fiind situat si ascuns inauntrul unui container metalic al circuitului apei. Cultrua espresso italiana a rafinat acest gust printr-o tehnologie care astazi se faleste cu modernismul sau.
Alte tipuri de retete:
1. Cappuccino este format din jumatate cafea espresso si jumatate lapte cu spuma. Se serveste cu un fursec sau cu o tableta de ciocolata pe farfuriuta.
2. Cafeaua cu frisca este o cafea espresso cu un pic de frisca lichida.
3. Cafeaua vieneza este o cafea espresso cu frisca dulce.
4. Cafeaua Moka este formata din jumatate cafea espresso si jumatate ciocolata calda.
5. Ristretto este o cafea espresso mai scurta, jumatate din aceasta (40 ml) si mai tare.
6. Cafeaua la filtru este o cafea preparata si servita din cafetiera cu zahar si frisca.
7. Cafeaua cu lapte este o cafea la filtru servita cu lapte din lcatiera (este hranitoare si cea mai recomandata).
8. Irish coffe este o cafea neagra, tare, combinata cu whisky, zaharu brun si frisca batuta, servita intr-un pahar special.
9. Caffe frappe este o cafea care se serveste rece, avand in componenta ei inghetata, frisca batuta si diverse adaosuri pentru marirea valorii estetice (praf de cacao, sticksuri umplute cu ciocolata, crema de ciocolata...). Se poate prepara din cafea espresso sau din cafea instant (ness).

Comentarii