Rosii, negre sau galbene, mari ori mai mititele, dulci sau amarui, ciresele sunt bucuria copiilor, placerea nevinovata a adultilor. Sunt primele fructe proaspete ale anului, fiind destinate atat consumului in stare proaspata, cat si conservarii sub forma de sucuri, siropuri, compoturi, gemuri sau dulceturi. Desi contin zaharuri, ciresele sunt recomandate in mai toate dietele antiobezitate, si asta pentru ca 70% sunt...apa. Ciresele au un continut ridicat de vitamina C dar si o cantitate importanta de antioxidanti cu rol in scaderea colesterolului si imbunatatirea circulatiei sangvine prin dilatarea arterelor mici. Ciresele contin si melatonina, care le recomanda persoanelor cu probleme de somn, dar sunt si cele mai sedative fructe, pentru ca calmeaza ciresele. O cura cu cirese ajuta eliminarea toxinelor din organism si normalizarea tranzitului intestinal. De la cirese nu sunt bune doar fructul ci si cozile fructului.
Cozile de cirese au puternice efecte diuretice datorita continutului ridicat de saruri de potasiu si flavonoide. In plus, s-au constatat si proprietati astringente, antidiareice (datorita taninurilor), depurative, antifebrile si antiinflamatoare renale. Mediteraneenii folosesc acest vin in tratarea celulitei si pentru mentinerea tineretii pielii. Iata cum se face:
Ingrediente:
- 50 g codite de cirese
- 1 litru de vin alb de buna calitate.
Mod de preparare:
Se macina cozile de cirese, iar peste pulberea obtinuta se toarna vinul, intr-un vas care se inchide. Se lasa la temperatura camerei timp de 10 zile, dupa care se filtreaza prin tifon si se pastreaza lichidul intr-o sticla de culoare inchisa, ce se pastreaza la rece. Se bea cate doua paharele pe zi, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa.
Are efect garantat, dar este bine sa nu exagerati cu aceasta cura, deoarece vinul e destul de alcoolizat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu