Uscarea fructelor pe cale naturala acasa - fructele verii, bucuria iernii

Cu mult timp inainte de a cunoaste alte metode de conservare, stramosii nostri se pricepeau sa pastreze alimentele din vremuri din abundenta, punandu-le la uscat pentru zile negre. Aceste tehnici simple erau cunoscute inca de la vechile civilizatii. Intr-un text pastrat din Antichitate se descrie de exemplu cum se zdrobeau smochinele, se modelau in forma de painici si se uscau la soare. La fel faceau si bunicile noastre, uscau la soare sau in sobe, fara prea mult efort, legumele si fructele din recolta proprie. Pe soba cu carbuni se gateau bucatele, iar fructele erau atarnate pe o sfoara, la uscat, in caldura de deasupra sobei. Din pacate, aceasta arta a cam fost data uitarii in zilele noastre.
Insa cu cat apar mai multe fructe uscate precum caisele, smochinele sau ananasul pe rafturile de la supermarketuri in vederea unei alimentatii sanatoase, cu atat mai multi iubitori ai legumelor si fructelor uscate de casa regasim printre noi. Cunoastem cu totii gustul delicios de musli cu bucatele de mere, ananas, prune, mango si papaya, atat de sanatoase pentru digestie. Insa putini stiu cum se pot usca acasa aceste fructe sau altele precum caisele, piersicile, strugurii, perele sau gutuile. Dar cu siguranta veti reusi daca este indeplinita conditia principala si anume sa folositi numai fructe curate si impecabile.
Cu ajutorul retetelor simple ale bunicii puteti usca legume, fructe si verdeata fara nici un conservant, iar recompensa va fi o rezerva de ingrediente delicioase chiar in camara voastra. Acestea se taie in felii sau bucati, se intind pe panze, se agata la uscat sau se usuca pe gratarele din cuptor. Bine ambalate si tinute intr-un loc uscat si rece, fructele uscate rezista luni in sir.
Iata cum puteti proceda in cazul merlor, perelor, prunelor, caiselor si piersicilor:
1. Rotocoale de mar
Ingrediente:
- mere zemoase
- 1 litru de apa 
- 1 lingurita de sare
- trestii de bambus
- aparat de scos cotorul.
Mod de preparare:
Se spala merele, se curata, li se indeparteaza cotoarele si se taie fructele rotocoale. Ca sa nu se innegreasca, amestecati apa cu sarea si puneti rotocoalele de mar imediat in apa. Inainte sa le agatati la uscat, vor trebui sterse de apa. Se scurteaza trestia la inaltimea cuptorului, apoi se agata rotocoalele pe trestie. Se fixeaza in cuptor si se lasa sa se usuce cu usa cuptorului intredeschisa. Temperatura cuptorului trebuie ridicata pe parcurs de la 40°C la 60-70°C, iar spre final se scade din nou. Timpul de uscare al merelor este intre 6-12 ore.
2.  Sferturi de pere (se recomanda a se folosi pere Williams, care se usuca la cuptor la fel ca rotocoalele de mar)
Ingrediente:
- pere
- 1 litru de apa 
- 1 lingura de otet.
Mod de preparare:
Se spala perele, se curata, se taie in patru si li se indeparteaza cotorul. Se amesteca apa cu otetul si se aseaza perele in apa. Apoi se usuca circa 6-8 ore in cuptor, pe gratarul acoperit cu o panza, cu suprafetele sectionate in sus.
3. Uscarea caiselor, piersicilor si a prunelor
Folositi fructe mri, deoarece in timpul uscarii fructele se micsoreaza. Trebuie sa stiti ca in timpul procesului de uscare, care poate dura pana la 2 zile, caisele pierd mult din apa si volum.
Ingrediente:
- prune
- piersici
- caise
- panze pentru gratarul din cuptor.
Mod de preparare:
Se spala bine fructele, prunele se lasa intregi insa caisele si piersicile se taie in jumatate si li se indeparteaza samburii. Se acopera gratarul cuptorului cu o panza si se aseaza fructele pe ea, caisele su piersicile cu suprafate sectionata in sus. Se usuca la fel ca rotocoalele de mar, doar ca timpul de uscare poate fi pana la 38 ore.

Comentarii