Carnea de pasare si beneficiile ei - valori nutritionale comparate ale carnii de pasare

Gainile, ratele de ferma, curcanii si gastele sunt pasari domestice. Toate contin proteine care construiesc si repara tesuturile corpului, multe vitamine B pentru sistemul nervos si zinc. Ficatul de gaina sau de curcan este o sursa excelenta de vitamina A, necesara pentru sanatatea pielii si rezistenta la infectii, si vitmaina B12, vitala pentru producerea de ADN si ARN. Cea mai mare parte a grasimilor din carnea de pasare sunt nesaturate, deci nu vor creste nivelul colseterolului din sange. Rata si gasca sunt pasari grase, insa gaina si curcanul au destul de putina grasime (cea mai mare parte se afla in piele si poate fi usor indepartata). Pieptul de pui si de curcan fara piele contine aproximativ 5% grasime, fiind astfel recomandat persoanelor care au nevoie de o dieta hipocalorica si saraca in colesterol. 
Curios, unele studii facute in Franta arata ca persoanele care consuma grasimea de gasca au o incidenta mai mica a bolilor cardiace.
Pasari "la liber" sau de ferma?
Majoritatea gainilor si curcanilor sunt crescuti la ferma. Cele mai multe din aceste pasari sunt tinute inghesuite si au nevoie de tratament medicamentos pentru a impiedica raspandirea bolii. Termenul "la liber" inseamna ca pasarile au acces zilnic in zone in care pot alerga libere si cauta hrana, desi in restul timpului pot fi tinute tot in locuri aglomerate.
Gainile sunt considerate cea mai frecventa cauza a toxiinfectiilor alimentare, pentru ca sunt purtatoare de salmonella. Aceasta bacterie rezista congelarii, dar este distrusa de temperaturi ridicate, la gatit.
Concluzia este ca aceasta carne de pasare sunt o excelenta sursa de proteine, sursa bogata de vitamine B si ca inconveniente ar fi ca au pielea grasa si risc de toxiinfectie alimentara in cazul prepararii termice ineficiente.
Mai jos veti vedea tabelul cu valorile nutritionale comparate ale fiecarui tip de carne de pasare:


CARNE FRIPTA (100 g)
CALORII
PROTEINE (G)
GRASIMI (G)
VITAMINE
MINERALE
GAINA





Carne cu piele
216
23
14
Contine toate vitaminele B, in special niacina (aprox. 85% din doza zilnica recomandata). Totusi este foarte saraca in vitamina B12.
Carnea de culoare inchisa contine de 2 ori mai mult fier si zinc decat cea alba. Carnea de culoare inchisa contine si cantitati utile de fosfor si potasiu, dar carnea alba este o sursa mai buna.
Carne fara piele
148
25
5
CURCAN





Carne cu piele
171
28
7
Sursa excelenta de vitamina B12 si sursa utila de alte vitamine B, mai ales de niacina (93% din doza zilnica recomandata).
Sursa buna de potasiu si fosfor. Contine cu peste 30% mai mult zinc decat carnea de gaina, 100 g de carne de culoare inchisa aduc ceva mai putin de jumatate din necesarul zilnic.
Carne fara piele
140
29
3
RATA





Carne cu piele
339
20
29
Surse de vitamine B. O portie aduce tiamina si riboflavina mai mult decat dublu fata de carnea de gaina.
Contine de 3 ori mai mult fier decat carnea de gaina. Sursa buna de potasiu si zinc.
Carne fara piele
189
25
10
GASCA





Carne fara piele
319
29
22
O portie obisnuita aduce aproape de 3 ori mai multa riboflavina decat carnea de gaina si aproape de 2 ori mai multa vitamina B6.
Sursa buna de potasiu si fosfor. 100 g contin o treime din necesarul zilnic de fier pentru femei si peste jumatate din necesarul pentru barbati.



Comentarii