Nautul, exact ce le trebuie femeilor si barbatilor moderni

Proprietatile terapeutice remarcabile ale nautului fac din aceasta leguminoasa umila un aliment ideal pentru femeile si barbatii moderni: ajuta la reducerea colesterolului (fibra din naut impiedica absorbtia intestinala a colesterolului din alte alimente) si la evitarea constipatiei, previne arterioscleroza, intarind in acelasi timp sistemul nervos (foarte suprasolicitat in zilele noastre), fiind recomandata pentru persoanele care sufera de stres sau depresie. Pentru femeile insarcinate, nautul este un aliment ideal, deoarece este bogat in folati, care previn defectele sistemului nervos la fetus. In plus, nautul este hranitor si echilibrat, deoarece contine o  cantitate mare de energie.
Este o sursa buna pentru nutrientii cei mai importanti cu exceptia vitaminei B12 (lucru valabil in privinta tuturor alimentelor de origine vegetala). Chiar si provitamina A si vitaminele C si E sunt prezente, dar in cantitati mici. Ceilalti nutrienti sunt bine reprezentati in compozitia nautului (proteine 19,3%, carbohidrati 43,3%,  grasimi 6,04%, vitamina B2 si B6, 100 g naut furnizeaza o cantitate tripla din DZR de folati, minerale - de 3 ori mai mult fier decat in carne 6,24 mg, fosfor 366 mg, potasiu 875 mg, magneziu 115 mg, calciu 105 mg). Nautul, ca si lintea, fasolea si soia, este o sursa excelenta de zinc 3,43 mg.
Nautul este un aliment aproape complet, ale carui proportii de nutrienti sunt destul de bine echilibrate. Din acest motiv, poate fi folosit ca fel principal la o masa, asa cum se intampla in dieta traditionala mediteraneana.
Combinatia de leguminoase si cereale produce o proteina de o calitate biologica excelenta.
Preparare
Nautul se consuma gatit, adaugat in supe si tocanite, ba chiar se combina foarte bine cu mancarurile din orez.
Cand se prepara copt la cuptor sau prajit, este intr-o oarecare masura nedigerabil, deoarece o parte din amidon devine rezistenta la sucurile gastrice.
Faina de naut este folosita la scara larga in India in prepararea multor mancaruri, cum ar fi falafelul. Din faina de naut ies niste clatite foarte delicioase si satioase (au un gust deosebit).

Comentarii