Socata cu xylitol, indicata si pentru diabetici

Reteta Socata cu xylitol, indicata si pentru diabetici
In Romania, numarul persoanelor care sufera de diabet este in continua crestere. Persoanele care sufera de diabet sunt sensibile la alimentele cu un grad ridicat al indicelui glicemic. Indicele glicemic arata cat de repede un aliment creste nivelul de zahar din sange. De exemplu, zaharul alb are un indice glicemic 85, zaharul brun 70, mierea are 60, insa xylitolul are un indice glicemic 7, extrem de scazut. Acesta este un indulcitor excelent pentru diabeticii care doresc o alternativa gustoasa si convenabila in alimentatie, fara sa puna in pericol sanatatea.
Atunci cand il cumparati este bine sa va asigurati de puritatea xylitolului, evitand ca acesta sa fie amestecat cu alti indulcitori sau cu alte elemente chimice. Xylitolul pur si de buna calitate are un pret destul de ridicat, de aceea cand cumparat xylitol pentru alimentatie nu este important sa cautati cel mai mic pret, deoarece poate insemna o combinare cu alte substante sau un xylitol produs prin metode nesanatoase.
De curand am achizitionat xylitol de la Xilovit, la pretul de doar 26,60 lei. Am mai incercat in trecut indulcitorul natural de stevie insa nu prea mi-a placut ca schimba gustul preparatului. Desi putin scump, xylitolul merita sa il avem in bucatarie. Cand l-am gustat prima data nu stiam cu ce sa-l asociez, insa pe cutie scrie "gust dulce curat" si pot zice ca fix asta este senzatia.
Anul asta m-am gandit sa fac o socata mai sanatoasa, prima data m-am gandit la miere (desi are multe calitati spre deosebire de zaharul alb, face parte din aceeasi categorie a dizaharidelor), apoi mi-am adus aminte de xylitol. Il aveam de ceva vreme pe lista de cumparaturi, insa niciodata nu am gasit momentul potrivit sa dau atatia bani. 
Dar dar pentru sanatate se merita sa facem sacrificii...Si inchei cu citatul meu preferat "La sfarsit doar vom regreta sansele de care nu am profitat, oamenii pe care nu i-am iubit, timpul pierdut si viata netraita din plin."
Socata este o bautura racoritoare revigoranta, apreciata in multe zone ale tarii si foarte indicata in aceasta perioada.
Ingrediente:
- 14 linguri rase de xylitol
- 3 litri de apa plata calda
- 3 litri de apa plata rece
- 2 maini de flori de soc (7 inflorescente mari de soc)
- 2 lamai
- o biluta de drojdie (cat o bomboana cu ciocolata:D).
Mod de preparare:
Pentru o preparare mai rapida se renunta la drojdie si se adauga intr-un borcan de sticla (6-7 kg) florile de soc impreuna cu lamaia taiata, xylitolul, apa calda (care se lasa vreo 10 minute sa se infuzeze inainte de a o adauga si pe cea rece) si apoi cea rece. Se lasa la macerat 24 de ore dupa care se agita bine, se filtreaza, se mai adauga indulcitor si zeama de lamaie daca mai este nevoie, iar dupa 24 de ore se poate consuma. Insa dupa 3-4 saptamani de conservare la rece in sticla de sticla, dobandeste un gust placut, aromat si sifonat.
Pentru varianta cu drojdie:
Peste florile de soc se adauga apa calda, se lasa 10 minute dupa care se adauga si apa rece, xylitolul, lamaia feliata si putin stoarsa plus drojdia. Se lasa la macerat 7 zile intr-un loc cald, amestecand in fiecare zi. Apoi se filtreaza, si rezultatul final se depoziteaza in sticle la frigider. Se serveste cu gheata, putina zeama de lamaie si xylitol (daca mai este necesar + putina apa minerala in cazul in care vi se pare prea concentrata). Eu as adauga si putina menta sa vad  ce gust are. Pofta buna!








Comentarii