Tort de vara cu ciocolata alba si neagra cu fructe de padure

Reteta Tort de vara cu ciocolata alba si neagra cu fructe de padure
Tortul este foarte simplu, dar dulce si cu o avalansa de arome inconfundabile. Nu am mai facut de anul trecut tort, insa acum cu ocazia venirii pe lume a nepotelului meu m-am gandit sa fac unul dulce si micut la fel ca el. De fapt am facut doua: unul pentru el si unul pentru noi. De ce doua? Din pacate pentru noi, este la mare departare...din fericire pentru el s-a nascut in orasul indragostitilor. Nu se putea sa ramana nesarbatorita aceasta zi speciala...primul meu nepotel de la surioara mea mai mica si unica. 
De cand a aparut nepotelul meu au aparut si multe vesti bune printre care remisia hipertiroidismului meu (tiroida mea aproape vindecata). Semn ca schimbarile facute de cand am aflat de diagnostic, au fost benefice in procesul de vindecare. De multe ori, cand ni se pune un diagnostic ne multumim doar cu pastilele si gata credem ca asta este suficient. Dar nu este asa! Boala sau orice alt simptom neplacut care il resimtim e un semnal al organismului ca ce am facut pana atunci nu am facut bine. Iar odata cu diagnosticul trebuie sa facem o schimbare si in plan alimentar (pentru sanatatea organismului nostru), spiritual dar si mental. Aceste trei elemente ne definesc pe noi, oamenii. Daca aceste trei elemente sunt intr-un echilibru atunci fericirea si sanatatea sunt mereu in preajma noastra.
Deci cand aveti de gand sa faceti o schimbare (buna) nu va lasati convinsi de nimeni si nimic ca ceea ce doriti sa faceti nu este bine. Este corpul nostru, noi suntem stapanii nostri, noi suntem responsabili pentru binele/raul  nostru si noi trebuie sa decidem pentru el, nu altii. Fiecare simte ce ii face bine si ce nu. Cand sanatatea noastra este in joc trebuie sa facem niste alegeri si criticile din jur nu ar trebui sa conteze. Oricum, nu trebuie sa renuntam la nimic din ce ne place ci sa reinventam ce ne place in asa fel incat sa impace si gustul dar si sanatatea. Punct.

Ingrediente (cantitatile de mai jos sunt pentru un tortulet):
Pentru blat:
- 100 g migdale macinate
- 40 g zahar pudra
- 20 g zahar brut de trestie
- 2 linguri faina de grau/faina de cocos (a iesit blatul bun si cu nuca de cocos)
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita esenta de visine Dr.Oetker
- 1 lingura de cacao
- 1 lingura lichior de cirese sau visinata de casa
- un praf de sare.
Pentru crema de ciocolata:
- 250 g smantana 20 % grasime
- 100 g ciocolata cu lapte
- 50 g ciocolata neagra
- 3 linguri cu lapte de cocos
- jumatate de plicultet de gelatina.
Pentru crema de ciocolata alba:
- 200 g crema de branza clasica
- 100 g ciocolata alba
- 2 linguri cu lapte de cocos
- 1 lingurita rasa de pudra de vanilie.

Nu mi-au placut si nici nu o sa-mi placa vreodata torturile fondante sau cele cu frisca. Intr-adevar arata bine cand un tort este decorat cu pasta de zahar/martipan. Dar e prea mult zahar. Ce rost are sa ne indopam cu atata  zahar doar de dragul frumusetii unui tort si in plus nici nu mi se pare delicioasa acea pasta care nu contine nimic nutritiv pentru organism. 
Pentru decor:
- nuca de cocos
- rulouri cu ciocolata (preferatele mele de la Lidl ce nu imi lipsesc in nici o zi...odata incercate dau dependenta ;)))
- fructe de padure mix congelate - afine, coacaze rosii, coacaze negre, mure, zmeura (proaspete nu am gasit cand am preparat tortuletele...insa ieri am auzit un zvon prin autobuz ca a aparut zmeura si pentru ca nu am mai avut rabdare pana in weekend am fost astazi in piata si am gasit zmeura, coacaze rosii si negre, mure si afine cred ca o sa fie prin iulie).
Mod de preparare:
Prepararea blatului este foarte simpla...se amesteca si se tot amesteca apoi se pune la copt si e gata pufosenia :D : intr-un bol se separa galbenusurile de albusuri apoi se bat spuma albusurile dupa care se adauga un praf de sare si zaharul pudra cernut. Se amesteca in continuare cu mixerul pana se obtine o spuma alba, fina si ferma, apoi se adauga si zaharul brun. Se mai bate cu mixerul timp de 4 minute apoi se adauga galbenusurile, faina, praful de copt, migdalele macinate, esenta de visine si cacaoa. In acest moment nu se mai  amesteca compozitia cu mixerul ci cu o spatula din silicon, usor pana se omogenizeaza. O forma rotunda de silicon (eu asta am folosit dar puteti folosi si o forma de copt cu fund detasabil) se unge cu unt, se toarna cu atentie compozitia dupa care sa baga in cuptorul preincalzit pana creste blatul si capata o culoare aurie (pentru orice siguranta se face testul scobitorii - daca iese curata atunci este gata). Pana se raceste blatul se prepara crema de ciocolata neagra: intr-un bol se pun bucatelele de ciocolata cu lapte si neagra impreuna cu laptele de cocos apoi se topeste pe baie de aburi. Cand s-a topit complet se da deoparte si se incorporeaza smantana, gelatina (se lasa la hidratat timp 10 minute in apa rece apoi se topeste pe baie de aburi) si se amesteca compozitia cu mixerul timp de 4 minute. Blatul se taie in jumatate, interiorul formei de silicon se imbraca in folie de plastic, se aseaza primul blat, se unge blatul cu visinata/lichior de cirese, se toarna toata crema de ciocolata apoi se da in frigider pana se incheaga putin crema de ciocolata. Apoi se scoate si se aseaza al 2-lea blat si se da din nou in frigider pana a doua zi (asta daca v-ati apucat sa faceti tortul in a 2-a jumatate a zilei cum am facut eu, in caz contrar puteti continua decorarea tortului peste 4 ore). Pentru decorarea tortului se topeste intr-un bol ciocolata alba impreuna cu laptele de cocos, se adauga pudra de vanilie, crema de branza si se amesteca cu mixerul pana se obtine o crema fina si aerata (aproximativ 6 minute). Se scoate tortul din frigider, se indeparteaza  folia de plastic, se pune pe un platou acoperit cu 4 bucati de staniol sau hartie de copt (pentru a ramane platoul curat la final dupa indepartarea lor) apoi se imbraca cu crema de ciocolata alba si se orneaza cu fulgi de cocos, fructe de padure si rulouri de ciocolata (un rulou l-am taiat in 3). Se baga tortul la frigider pentru 2 ore dupa care se poate servi. A fost atat de bun incat am primit 10 cu multi de +++ ;))...Pofta buna!
Clarificare: Visinata/lichiorul de cirese le-am folosit pentru o tenta aromatica. dar nu sunt obligatorii si nici necesare pentru insiroparea blatului. Blatul este perfect de pufos, usor umed si deloc inecacios.

Comentarii