Desert la pahar cu fructe, crema de ciocolata si pandispan fara gluten

Acest desert este atat de bun, cremos si aromat incat nu are nevoie de prea multe prezentari. Iata ca a venit si randul lui sa fie postat :). De ce pandispan fara gluten?
Nu am intoleranta la gluten, insa am o boala autoimuna si din aceasta cauza mai incerc din cand in cand sa nu consum gluten (din cate am citit, glutenul s-ar afla printre cauzele bolilor autoimune). Desi citesc o multime de articole in care se scrie ca alimentatia fara gluten este o noua moda, mi se pare gresita aceasta idee. Inainte tehnologia nu era asa avansata astfel incat nu se puteau descoperi multe cauze ale anumitor simptome persistente si extrem de dureroase. Probabil de aceea s-au si inventat aceste produse pentru a veni in ajutor, nu pentru ca este o moda. Nu zic ca nu sunt si persoane care nu consuma produse cu gluten pentru ca asa au citit sau au auzit de la altii dar mai rau este ca nici nu stiu ce este glutenul cu adevarat. Inainte de a lua o decizie fie ca este vorba despre un trend fie despre sanatate trebuie sa ne documentam inainte.
Diversitatea alimentara este foarte importanta atat pentru sanatate cat si pentru papilele noastre gustative. Nu trebuie sa mancam mereu acelasi lucru.
De exemplu daca la pranz mananc turta de malai, la cina o lipie din faina de grau si invers.
Si cel mai important: nu trebuie sa tinem diete ci doar sa avem un stil de viata echilibrat. Dietele, in adevaratul sens al cuvantului, se tin in cazul bolilor grave, nu pentru a slabi (parerea mea). De multe ori, dietele pentru slabire duc la dezechilibre care la randul lor duc la boli. Asa ca de ce sa dam dintr-una intr-alta.
Revenind la desert...desert vreau!
Ingrediente:
Pentru pandispan:
- 250 g piure de cartofi
- 200 g unt (tinut cateva minute la temperatura camerei)
- 175 g faina de migdale/ mix de faina fara gluten Schar
- 150 g zahar brun
- 4 oua
- 1 lingura praf de copt fara gluten (se gaseste in Kaufland la raionul cu produse Eco/Bio)
- 1 lingura si jumatate extract pur de lamaie sau daca aveti incredere puteti folosi coaja rasa de la o lamaie netratata.
Extractul pur de lamaie l-am achizitionat de la un magazin online si contine alcool, ulei natural de lamaie si apa.
Pentru crema alba:
- 200 g ciocolata alba de calitate
- 400 g smantana 20% grasime.
Pentru crema maronie:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 400 g smantana 20% grasime.
Intre straturi (la alegere, proaspete/congelate):
- capsuni cu afine
- zmeura cu afine
- coacaze negre, afine si zmeura
- mure, afine si capsuni.
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul dupa care intr-un bol mare se bate zaharul impreuna cu untul pana devine o compozitie cremoasa. Treptat se adauga oul, batand bine dupa fiecare adaugare. La final se incorporeaza faina de migdale, praful de copt,  extractul de lamaie si piureul de cartofi.
Se da in cuptor pentru aproximativ 40 - 45 de minute pana cand capata o culoare aurie sau pentru siguranta se face testul cu scobitoarea (daca esta gata iese curata).
Dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit pentru cel putin 20 de minute.
Cremele se vor preparara astfel: in boluri separate se topeste ciocolata pe baie de aburi, dupa care se da deoparte si se adauga smantana. Se bat bine cu un tel/mixer dupa care se lasa in frigider pana la intrebuintare.

Pentru asamblare: primul strat va fi de crema alba, urmat de un strat de pandispan rupt bucati, un strat de ciocolata cu lapte, fructe, din nou crema alba si tot asa pana ajungem in top cu ultimul strat de fructe. Este un desert aerat, nu foarte dulce si usor de preparat. Daca nu folositi tot pandispanul, se poate pastra cateva zile la frigider intr-o punga de plastic inchisa ermetic.
Intr-o luna de zile, am preparat acest desert de 3 ori pe saptamana ;)).
Info: daca nu doriti sa faceti desert la pahar, atunci puteti coace 4 foi separate de mini pandispan si sa faceti un mic tortulet, ca in poza de mai jos.
Savurati viata la fel ca si desertul - cu multa placere, lingurita cu lingurita...mmm ce frumos este totul!







Comentarii