Supa de linte cu clatite din malai si salata de kale

Astazi fiind Vinerea Mare, ar trebui sa nu se bea decat apa toata ziua...adica post negru. Conform traditiei nu este bine sa mancam urzici sau sa folosim otetul in mancare. 
Insa cine nu poate tine post negru sau cine nu doreste sa tina post negru poate sa tina macar prima parte a zilei apoi poate consuma ceva usor din legume si cereale. Propunerea mea de astazi este supa de linte cu turte/clatite de malai si salata de kale. Reteta este destul de simpla deci nu ar trebui decat sa o preparati.
Ingrediente:
- 475 g linte (se poate face si un mix care se lasa la hidratat in apa peste noapte si iese o supa super delicioasa - 75 g linte verde, 75 g fasole rosie, 75 g mazare galbena uscata, 75 g linte rosie 60 g naut uscat, 60 g fasole neagra, 60 g fasole alba, 75 g fasole rosie, 50 g fasole pestrita - in poza de alaturi este supa cu boabe mix)
- 100 g pasta de rosii
- 4 catei de usturoi
- 3 rosii
- 2 linguri de mazare 
- 1 mana de pastai verzi
- 1 morcov
- 1 ceapa rosie
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingurita de cimbru uscat
- jumatate de legatura de marar
- sare
- optional: se pot adauga boghi daca aveti la congelator (sau proaspeti cand e vremea lor), radacina de telina, broccoli si conopida (am facut in aceasta varianta si de asemenea iese o supa super delicioasa
).
Info: zilele acestea am gasit tamarillo la Mega Image (intr-un timp am vazut si la Kaufland), in jur de 6 lei si ceva bucata. Nu mi-a placut sa le consum ca atare (au un gust intens, citric, dulce-amarui, si seamana putinl a gust cu rosiile), asa ca m-am gandit sa le adaug la sosul de rosii pentru supa, si in plus fata de ingredientele de mai sus, la fierberea am adaugat un cartof dulce taiat cubulete si in loc de boabele de mai sus am folosit exclusiv linte rosie. Facand aceste schimbari, supa a iesit mai groasa, cremoasa, colorata si cu un gust mai diferit decat varianta clasica. In pozele de mai jos veti vedea ce a iesit.

Pentru salata:
- un bol cu varza Kale
- jumatate de morcov 
- jumatate de ceapa rosie 
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita ulei de susan
- putina sare
- optional: o mana de kalebrux.
Pentru clatitele din malai:
- 4 linguri faina de malai (nu se foloseste faina pentru mamaliga ci un tip de faina de malai foarte fin care se gaseste de obicei in plafare sau de exemplu cea de la Primeal care sa gaseste si online)
- 1 lingura ulei de susan
- sare
- apa se pune cat sa se obtina o compozitie asemanatoare cu cea pentru clatitele clasice.
Mod de preparare:
Se spala lintea in apa rece de 3 ori, se scurge, dupa care se pune la fiert in 2,2 litri de apa timp de 25 de minute. Dupa 25 de minute se adauga morcovul taiat cubulete si cimbrul, care se lasa sa fiarba in jur de 5 minute. Intre timp se pregatesc celelalte legume: se spala, se curata si se taie cubulete. Intr-o tigaie se caleste ceapa rosie, impreuna cu ardeii grasi si rosiile. Dupa 2 minute se adauga 150 ml de zeama fierbinte de la linte, pastaile verzi, mazarea si sosul de rosii cu usturoiul maruntit. Se mai lasa sa fiarba 4 minute dupa care se toarna sosul cu legume peste linte si se lasa sa dea intr-un clocot. Se da oala cu supa deoparte si se lasa sa se imbine aromele timp de 1 ora. Timp in care se pregateste: Salata: varza Kale se marunteste cu mana, se adauga morcovul dat prin razatoarea mare, ceapa rosie taiata cubulete, sarea, uleiul si zeama de lamaie. Se amesteca bine dupa care se pune in frigider pana la servire.
Clatitele: se amesteca faina de malai cu sarea si treptat se adauga apa. La final se pune uleiul de susan si se mai bate putin compozitia cu telul. Pentru coacere e poate folosi tigaia speciala pentru clatite sau o tigaie mai micuta antiaderenta. Se incinge bine tigaia, se unge cu putin ulei, dupa care se toarna cate un polonic mediu de compozitie. Se intoarce pe partea cealalta cand capata o culoare aurie spre aramiu dar nu prea mult aramiu ca apoi ies amare.
Dupa ce a trecut 1 ora de cand am dat de pe foc lintea se adauga verdeata, se adauga in castronase si se serveste imediat cu salata, clatite calde cu malai sau chiar cu paine prajita de casa fara drojdie (reteta o sa o postez intr-un articol viitor). Haideti asezati-va la masa!
Pofta buna va doresc!










Comentarii