Sushi Maki cu ton si wakame usor de facut acasa


Daca nu ati incercat inca sushi, acum este momentul perfect pentru a incepe. De ce? Pentru ca este unul dintre cele mai sanatoase preparate din lume. Asta daca ne limitam la portii normale si daca nu exageram cu fel de fel de ingrediente nesanatoase. Cel mai bine este sa consumam sushi in varianta simpla ce contine:
multe legume (avocado, ceapa verde, castravete, morcov, sparanghel, ardei, ridiche murata), ghimbir murat, icre +
Se foloseste orez alb cu bobul scurt dar eu am incercat si cu orez brun (iese la fel de bun si delicios).
Alge Nori - au un continut ridicat de proteine, sunt o sursa echilibrata de vitamine, minerale, omega 3, clorofila, aminoacizi (de exemplu arginina), oligoelemente esentiale, iod iar volumul considerabil de taurina ajuta ficatul sa-si indeplineasca functiile in mod corespunzator.
Peste (crud, gatit, afumat)/fructe de mare - crud doar daca este dintr-o sursa sigura. La inceput am consumat sushi in varianta cu peste crud, dar apoi am inceput sa fiu mai reticenta si am incetat sa mai consum sushi din restaurant tocmai din acest motiv. Acum, prepar doar acasa varianta mea preferata de sushi cu peste gatit (parpalit putin pe ambele parti, fara ulei adaugat). Varianta gatita s-ar preta mai bine la numele de kimbap (sushi in varianta coreeana).
Wasabi original nu contine hreanul pe care-l stim noi. Wasabia japonica se numeste de fapt planta din care se faca pasta de wasabi. Este inrudita cu hreanul insa nu este acelasi lucru. Desi de multe ori suntem pacaliti de denumirea wasabi, acea pasta contine hrean, mustar, iar acea culoare verde este data de colorantii artificiali. Cu toate ca am avut ocazia sa mananc si wasabi original, prefer mai mult varianta cu hrean. Cand am luat prima bobita de wasabi s-a dus direct la inima, a urcat la gat simtind ca ma sufoc, apoi mi-a iesit pe nas de parca eram un dragon care scotea flacari si dadeam din picioare ca un luptator in arena :)). A fost o senzatie extrem de ciudata. Acea ardere puternica care am simtit-o provine din substantele chimice antimicrobiene naturale din planta, care ucid potentialii microbi si paraziti din peste sau fructele de mare pe care le consumam la sushi.

In pozele in care sushi este cu peste crud, acele bile sunt pasta de hrean colorata, in pozele de mai jos este un tub mic de wasabi arzator (pentru a vedea pozele mai in detaliu, apasati pe ele).
Wakame - preferatele mele, de cand le-am descoperit prima data a fost dragoste la prima gustare...cumparam sushi doar daca aveau si acest tip de alge. Ce sunt ele? Sunt simbolul alimentatiei sanatoase, pentru ca purifica sangele, protejeaza intestinele, pielea si parul, ne apara de afectiuni ale inimii, diabet, cheaguri de sange. Consumate in mod regulat ne feresc de hipertensiune, infectii virale, tumori, inflamatii si intareste sistemul imunitar. Wakame este un mare plus in orice alimentatie, fiindca exista putine alimente atat de bogate in substante nutritive si atat de benefice sanatatii.
Acum aflandu-ma intr-un loc unde se gasesc la orice pas si foarte ieftine, incerc sa profit din plin. Acasa, doar daca faceam comanda de sushi sau comanda online de wakame, insa sunt foarte scumpe la noi in tara (dar cam asa se intampla cu toate produsele importate).
De obicei, cand prepar sushi, folosesc rola de bambus sau mi-am luat un aparatel special de facut sushi de la Lidl pe care inca nu l-am folosit dar urmeaza cand o sa ajung in Ro. Aici, departe, daca tot nu stau prea mult, nu mi-am mai achizitionat ustensile speciale decat cele de baza, prin urmare l-am rulat cu mana, apoi l-am impachetat in folie de aluminiu, am presat usor rola de sushi pe toate partile si am lasat-o la frigider pana la servire. In plus, fiind ambalat in folie de aluminiu il putem lua cu noi oriunde: la serviciu, la picnic...

Info: In Japonia, cine doreste sa devina bucatar sushi trebuie sa se antreneze intre 10 - 20 de ani, pentru a fi recunoscut ca si specialist "itamae". 
In mod traditional, femeilor nu le este permis sa practice aceasta meserie, deoarece se considera ca parfumul si caldura pielii lor afecteaza calitatea pestelui. 
Chiar daca in restaurante rolele de sushi vin insotite de acele betisoare de bambus, de fapt ele se mananca in mod corect cu mana. Doar bucatile  de peste crud numite "sashimi" se mananca cu betisoare.
Interesant! Acum sa trecem la treaba!


Ingrediente:
- 4 foi Nori 
- 4 fire de ceapa verde
- 1 ceasca de orez fiert (cu bobul scurt special pentru sushi)
- 1 file de ton proaspat/somon afumat (ca in prima poza)
- 1 lingura si jumatate otet de orez
- 1 lingurita ulei de susan
- 1 lingurita de zahar brun (optional)
- jumatate de avocado
- jumatate de castravete
- jumatate de morcov
- ghimbir murat
- pentru servire: sos de soia cu seminte de susan, wasabi, ghimbir murat
- optional (eu am folosit): sos Sriracha, alge wakame, 80 g crema de branza, 2 oua pentru omleta.

Deoarece am ales sa fie fel principal, am facut rulourile putin mai mari decat cele preparate pe post de gustare. Mai mult seama cu gimbap - un fel de sushi in stil coreean.
Mod de preparare:
Dupa ce am fiert orezul se lasa la racit apoi se adauga amestecul format din: otet de orez + ulei de susan + zaharul brun. Legumele se spala bine apoi se taie fasii. Din cele doua oua se fac doua omlete,  care se impart in jumatate (trebuie sa avem 4 jumatati). Tonul se gateste intr-o tigaie antiaderenta timp de 4 minute (2 minute pe o parte si 2 pe cealalta). Se lasa la racit apoi se taie fasii.
Acum trecem la partea cea mai frumoasa, asamblarea: pe masa, se intinde o folie de aluminiu/rola de bambus, deasupra se aseaza cate o foaie Nori, se unge foaia cu crema de branza sau nu, apoi se adauga un sfert din cantitatea de orez si se preseaza usor cu lingura. Asezam jumatate de omleta sau nu, 2 fasii de ton gatit, 2 fasii de avocado, 3 fasii de castravete si 1 fir de ceapa verde taiat in jumatate. Se ruleaza cu grija, apoi se lasa in frigider pana la servire. Ruloul se taie in cate bucati dorim, pe care le servim cu sos de soia amestecat cu seminte de susan prajite si sos Sriracha, wasabi, fasii de morcov, ghimbir murat si daca avem, neaparat wakame. Va puteti juca cu ingredientele dupa cum preferati.
Sfat: Daca doriti sa folositi sparanghel, acesta se fierbe timp de 30 de secunde in apa sarata apoi se trece prin apa rece pentru a-si pastra culoarea vie.
In pozele de mai jos sunt prezentate variantele de sushi facute cu rola de bambus si contin: somon crud, ceapa verde si baza de orez stropita cu sos tabasco/ ton crud si avocado, cu baza de orez stropita cu sos tabasco (una dintre parti am uns-o cu crema de branza si am presarat seminte de susan negru).
In poza de mai jos, sushi este facut cu orez brun, in sfarsit cu alge Nori de calitate (culoare inchisa si luciu intens), pe care l-am rulat in folie de plastic. Pentru a vedea pozele detaliat, apasati pe ele.
P.S: Stiu! O multime de poze cu sushi/kimbap, insa nu m-am putut abtine sa nu postez toate variantele pe care le-am facut pana acum. :D

Comentarii