Rulada de quinoa cu omleta japoneza si creveti picanti

Fiindca de mult timp am avut in gand sa fac un scrob cu jumari (de multe ori mancam asta in vacantele de vara petrecute la bunici, alaturi de un castron cu varza murata sau salata de rosii de gradina cu castraveti...pfff ce mi-e dor), dar nu am mai reusit, astazi am zis sa incerc una dintre cele mai usoare si mai versatile feluri de mancare din bucataria japoneza - omleta japoneza/tamagoyaki.
Nu cred ca exista persoana, careia sa nu ii placa omleta. Hmmm de fapt daca ma gandesc mai bine exista ;))). Cine ar fi putut sa creada ca din doar cateva oua batute putem crea un preparat perfect, extrem de hranitor si usor de realizat. Omleta, uneori delicata si cremoasa, alteori aerata sau chiar arsa (in cel mai rau caz) ;))), combinata cu carne sau legume, aceasta va va satisface cu siguranta.
Omleta japoneza se face prin rularea/rostogolirea mai multor straturi subtiri de oua gatite, de obicei intr-o tigaie dreptunghiulara numita "makiyakinabe". Ouale batute se combina cu zahar, sos de soia, sake, mirin sau bonito.
Cand iau masa in oras, unii japonezi comanda acest tip de omleta pentru a-si incepe masa si pentru a aprecia abilitatile bucatarului.
Ei bine, am pornit de la omleta japoneza in gand si in final a iesit acest preparat super delicios si interesant.
Omleta japoneza merge perfect la micul dejun dar preparatul de astazi este mai degraba recomandat pentru pranz sau o cina romantica.
Daca aveti mai mult timp sa va jucati in bucatarie, haideti sa trecem la fapte...din cateva ingrediente vom face un preparat care pare sofisticat insa este usor de realizat.

Ingrediente:
- 250 g pastai verzi
- 250 g creveti
- 5 catei de usturoi
- 4 linguri cu quinoa
- 3 oua
- 2 linguri cu pasta de rosii
- 2 foi de alge Nori
- 2 fire de ceapa verde
- 1 lingura si jumatate cu sos de soia amestecat cu seminte de susan
- 1 lingura cu crema de branza
- 1 morcov mic
- 1 lingurita cu sake/mirin
- jumatate de lingurita cu fulgi de chili
- ulei de susan 
- sare si piper
- crema de avocado (1 avocado copt pasat si amestecat cu o lingurita de mustar) sau puteti folosi in loc doua linguri cu crema de branza.
Mod de preparare:
In acest moment nu am tigaia "makiyakinabe", o sa gatesc intr-o tigaie normala, insa cand o sa ajung acasa trebuie sa fac rost de una (neaparat).
Pasul 1: intr-o olcica se pune la fiert quinoa cu 16 linguri de apa si un praf de sare. Se lasa pe foc pana absoarbe tot lichidul.
Pasul 2: crevetii se amesteca cu doi catei de usturoi maruntiti cu presa, o lingurita cu ulei de susan, o lingura cu sos de soia, pasta de rosii si fulgii de chili. Se lasa la marinat in frigider pana la intrebuintare.
Pasul 3: intr-un bol se bat bine ouale impreuna cu un praf de sare, piper, sake, o lingurita cu sos de soia si susan iar la final se adauga morcovul taiat marunt.
Se pune o tigaie antiaderenta pe foc, cand s-a incins se unge cu un servetel imbibat in putin ulei de susan. Turnam in centrul tigaii o parte din ouale batute, intr-un strat subtire iar cand incepe sa se desprinda usor de tigaie, o rulam spre margine cu ajutorul unei spatule. Partea goala a tigaii o ungem din nou cu putin ulei, mai turnam putin din compozitie, lasam sa se gateasca putin si rulam din nou. Procedam la fel cu restul compozitiei. Cand omleta este gata, se aseaza pe o foaie de Nori si se ruleaza cu ajutorul unei folii de aluminiu/role de bambus. A doua foaie nori se unge cu crema de avocado, deasupra se intinde quinoa fiarta, se aseaza ruloul de omleta in margine dupa care se ruleaza foarte bine.
Info: daca ati ales sa folositi crema de branza atunci aceasta se va amesteca cu quinoa. Astfel compozitia se va inchega mai bine si nu va curge cand taiati rulada. Se lasa la rece pana la servire.
Pasul 4: intr-o tigaie incinsa se pune o lingurita cu ulei de susan, sare dupa gust si cand acesta s-a incins punem pastaile impreuna cu usturoiul si ceapa verde. Sotam pentru 3-4 minute, amestecand din cand in cand. Se rastoarna pe un platou si in aceeasi tigaie se gatesc crevetii marinati pana scade zeama care o lasa si se formeaza un sos (se gatesc 3 minute cu capac dupa care fara capac pana la final).
Cand totul este gata, se scoate rulada din frigider, se feliaza si se serveste alaturi de garnitura.
Nici nu va pot descrie cat de buna este aceasta rulada servita cu creveti picanti si pastai usturoiate...Yum yum yum!
Savurati cu placere!















Comentarii