Ciorba de perisoare din salau cu parmezan si multe legume colorate

Iarna inca nu a plecat, asadar este sezonul supelor si ciorbelor care ne incalzesc atat sufletul cat si intreg organismul. Ciorba de astazi este cu perisoare fine din salau, potrivita pentru orice perioada a anului si va poate salva din orice impas culinar. ;)
Usor de realizat, gustoasa si sanatoasa! Acestea sunt cuvintele care definesc reteta de astazi.
Ingrediente:

Pentru perisoare (au iesit 32 de bucati - dar pot iesi mai multe sau mai putine in functie de dimensiune):
- 300 g file de salau (de la Lidl)
- 3 linguri cu faina integrala de grau
- 3 linguri si jumatate cu parmezan ras (optional)
- 2 fire de ceapa verde
- 1 lingura cu gris
- 1 ou
- jumatate de lingurita cu cimbru uscat
- sare si piper alb dupa gust.

Pentru ciorba:
- 1 L de bors cu leustean
- 200 g pasta de rosii cu rosii cubulete
- 100 g orez Basmati
- 60 g boabe de mazare verde
- 6 baby morcov (optional)
- 3 cartofi
- 3 ciuperci brune
- 2 morcovi potriviti
- 1 lingura rasa cu ulei de susan (pestele nefiind gras este nevoie sa adaugam putina grasime)
- 1 ceapa galbena
- 1 radacina de patrunjel
- 1 legatura de patrunjel verde
- 1 legatura de leustean verde (spre surprinderea mea am gasit in aceasta perioada)
- un sfert de radacina de telina
- jumatate de ardei rosu
- jumatate de ardei gras verde.

Mod de preparare:
1. Se spala bine legumele apoi se taie cubulete: morcovul, radacina de patrunjel, ardeii, ceapa iar cartofii in cuburi mai mari. Dupa care se pun la fiert toate legumele cu exceptia ardeilor si cepei, intr-o oala cu aprox 2,5 L de apa cu putina sare timp de 20 de minute.
2. Intre timp se pregatesc perisoarele din peste. Aici am avut parte de o mica aventura care s-a lasat cu tristete. Nu am masina de tocat, nici procesor doar un blender de mana si unul de mare putere pe care il folosesc pentru fructe, legume si nuci. Asa ca am sacrificat blenderul de mana si m-am chinuit sa pasez carnea de salau pana a iesit fum (il aveam de 7 ani) dar macar bine ca si-a dat "viata" ducandu-si sarcina pana la capat :D. Ca altfel nu stiu de unde faceam rost de procesor sau masina de tocat la ora 21 seara (de imprumutat nu imi place...asa ca de o saptamana am facut rost de un procesor bun sa nu mai fac alte trasnai apeland la improvizatii). Asadar, se toaca carnea de peste, apoi se amesteca cu faina, gris, parmezan, ceapa verde tocata marunt, sare, piper, cimbru iar la final se incorporeaza oul batut. Se omogenizeaza compozitia si se formeaza perisoare cat de mici doriti.
3. Cand supa incepe sa clocoteasca, se da focul la mic, apoi se pun perisoarele una cate una, ardeii, ceapa, baby morcovul, orezul, boabele de mazare, ciupercile taiate felii mici si se lasa sa fiarba 8 minute. Dupa 8 minute se adauga borsul incalzit separat, uleiul de susan, se sareaza dupa gust si se mai lasa pe foc inca 8 minute. 
La final se da oala de pe foc si se lasa sa se imbine aromele timp de 60 de minute cu capac. Dupa cele 60 de minute se adauga patrunjelul si leusteanul, tocate marunt. Mereu am procedat astfel pentru a nu ucide instant vitaminele din verdeata.
Rezultatul final mi-a intrecut orice asteptare, pentru ca a iesit o ciorba de exceptie.
Nu stiu daca va aminteste de ciorba mamii sau a bunicii...mie nu, pentru ca bunica nu facea bors cu peste iar parintii faceau dar nu cu perisoare din peste ci cu cap de peste mare si era un deliciu suprem. Pot sa zic ca doar m-am inspirat din borsul meu preferat din copilarie cu cap de peste, doar ca am mai adaptat-o putin pe ici colo. Dar imi reaminteste de acel gust.
Savurati cu placere!

Doresc sa impartasesc cu voi, noua informatie pe care am aflat-o astazi. Despre dieta romanilor stim ca in mare parte contine carne, carne iar legumele, fructele si pestele ocupa un loc foarte mic in alimentatie.
In ultimii ani s-au facut multe studii prin care s-a incercat urmarirea prelungirii vietii intr-un mod calitativ dar si salvarea planetei. Se recomanda ca europenii ar trebui sa aiba un astfel de regim alimentar: 
- legume: 300 g/zi
- lactate: 250 g/zi
- carbohidrati (paine, orez...): 232 g/zi
- fructe: 200 g/zi
- fasole, linte, leguminoase: 75 g/zi
- nuci: 50 g/zi
- ulei (de masline): 50 ml/zi
- zahar: 31 g/zi
- peste: 28 g/zi
- carne: 14 g/zi
- oua: 1 ou/zi.
Eu pot sa zic ca sunt de acord in totalitate, atata timp cat lactatele ocupa locul 2 :D.

Comentarii