Coltunasi cu creveti, ton si ciuperci urechi de lemn (Dumplings)

In cultura chineza, coltunasii umpluti simbolizeaza unitate, comuniune si armonie. O familie, indiferent de circumstante, sta sub un singur acoperis si mananca la aceeasi masa. Asta reprezinta fericirea din interior. In ciuda agitatiei vietii cotidiene, mancarea mereu ne va reuni in jurul mesei. A gati, a pregati masa si a manca alaturi de cei dragi ramane o mostenire pe care o vom transmite din generatie in generatie. Este fascinanta legatura dintre emotiile noastre si mancarea.
Ei bine, prima data cand am mancat coltunasi chinezesti a fost intr-o vizita la sora mea in Paris, a 2-a oara a fost in Taiwan. Dar dupa cei descoperiti in Taiwan pot sa zic ca am ramas vrajita (mi-au pus capac pe veci). Cand m-am intors in tara doar la ei ma gandeam. Cum sa fac, cum sa fac...? Pentru inceput am zis sa nu risc sa fac singura foile din aluat wonton ci sa incep usor usor. Asa ca primul pas a fost sa gasesc foi din aluat wonton, ceea ce nu a durat prea mult avand in vedere ca din ce in ce mai mult, pe piata din Romania se gasesc o gama larga de produse din intreaga lume. Pasul 2 a fost sa incerc sa reproduc gustul celor mancati in trecut - adica o umplutura cu creveti. Singurul dezavantaj legat de foile wonton comandate online este ca se pot comanda doar iarna deoarece sunt congelate iar dupa dezghetare trebuie pregatite in cateva zile. In plus dezghetarea trebuie sa aiba loc la o temperatura cat de cat scazuta (fiindca contin ou se pot altera, ceea ce nu este de dorit) si nu se mai recongeleaza.
Foile wonton se folosesc pentru prepararea coltunasilor chinezesti, ravioli sau pelmeni. De obicei trebuie sa contina carne/peste, oua si legume iar gatirea poate fi la aburi sau se fierb in supe. Mai sunt si variante care se prajesc, doar ca acelt aluat se numeste "gyoza". Cand vine vorba de umplerea coltunasilor posibilitatile sunt nesfarsite. Iata cateva exemple: carne de porc, carne de vita, miel, pui, peste, creveti, oua, ceapa verde, ciuperci, praz, telina, morcov, ceapa verde, rosii, varza,
Pentru coltunasi mi-am achizitionat si un steamer din bambus cu diametrul de 20 cm. Deoarece am dorit sa reproduc vizual (si nu numai) intreaga experienta avuta in calatorie.
Recent am comandat faina de orez in combinatie cu tapioca pentru prepararea aluaturilor care necesita elasticitate marita si care urmeaza sa fie umplute.
Cam gata cu povestile si sa trec la scrierea ingredientelor (am sa scriu variantele pe care le-am incercat pana acum):

Varianta 1
- 220 g creveti uriasi
- 22 foi din aluat wonton ( dintr-un pachet de 250 g de aluat wonton ies cam 43 - 44 de coltunasi sau oricealtceva mai doriti sa faceti)
- 2 fire de ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura si jumatate cu faina de orez integral/amidon de porumb
- 1 ou
- 1 lingura cu mirin (vin dulce din orez)
- 1 lingurita cu ulei de susan
- un praf de sare
- optional: resturi din ciuperci de bambus.

Varianta 2 contine in plus fata de varianta 1 - 100 g ciuperci urechi de lemn si jumatate de lingurita cu 5 arome (un amestec de condimente chinezesti care cuprinde toate cele 5 gusturi principale: dulce, sarat, acru, amar si iute).

Varianta 3
- 220 g ton rosu
- 60 kimchi (sau varza murata amestecata  cu chili si pasta de rosii)
- 22 foi din aluat wonton
- 4 frunze de bambus/lotus uscate (ca inlocuitor se poate folosi hartia de copt insa foile de bambus dau coltunasilor o savoare aparte)
- 2 fire de ceapa verde
- 1 ou
- 1 lingura cu marar verde tocat
- 1 lingura cu patrunjel verde tocat
- 1 lingura cu Mirin
- 1 lingurita cu ulei de susan
- un praf de sare.

Pentru servire:
- alge wakame (se gasesc in Carrefour)
- sos Sriracha
- sos de Soia.
Mod de preparare: 
1. Se pun cubuletele de creveti/ton intr-un castron mediu si se adauga ceapa verde, uleiul, piperul alb, sarea, mirinul, faina de orez, galbenusul de ou iar la final albusul batut spuma (plus alte ingrediente in functie de varianta aleasa). Se amesteca usor toate ingredientele dupa care se acopera si se lasa in frigider timp de 25 de minute pentru a da aromelor "o sansa sa se cunoasca mai bine" :D .
2. Intre timp se pregateste vasul in care se vor gati coltunasii. Puteti folosi un steamer insa daca nu aveti puteti improviza folosind o strecuratoare cu gauri pentru paste.
Se pune pe foc o oala umpluta pe jumatate cu apa. Cand incepe sa fiarba se aseaza steamer-ul deasupra ei, se acopera cu frunze de bambus (daca doriti sa folositi hartie de copt, aceasta se va adauga in momentul in care coltunasii sunt pregatiti pentru a fi pusi in steamer), se pune capacul si se da focul la mic.
3. Asamblarea: pe fiecare foaie de aluat se aseaza o lingura de umplutura, fara a atinge marinile care se ung cu o pensula inmuiata in apa pentru a crea efectul de "lipici". Se ridica cu grija marginile si se pliaza peste umplutura. Se utilizeaza degetul mare si aratatorul pentru a forma pliuri in aluat si pentru a prinde bine marginile.
4. Se aseaza cate 8 coltunasi in steamer (sau mai putini...in functie de diametru), se acopera cu capac si se lasa la aburi timp de 18 minute (20 de minute pentru coltunasii cu ton).
Coltunasii se servesc cat sunt calzi, alaturi de un sos sriracha, sos de soia si alge wakame.
Savurati cu placere!




Comentarii