Coltunasi umpluti cu creveti si legume (gyoza/jiaozi)

Daca pana acum am incercat varianta de dumplings la aburi, de data aceasta i-am prajit iar numele lor s-a transformat in gyoza. Insa nu i-am prajit in baie de ulei ci dupa metoda "fry - steam - fry" (un fel de prajire cu aburi). Este o metoda asiatica de gatit care combina gatitul prin prajire cu gatitul la aburi. Prin aceasta metoda coltunasii se prajesc putin si mai mult se gatesc la aburi. Este o metoda de gatit cu un continut scazut de grasimi.  
 Gyoza este un fel de mancare foarte popular in Asia. La fel ca si dumplings, sunt un fel de coltunasi umpluti cu carne si legume maruntite, invelite intr-un aluat subtire. Singurele diferente ar fi modul de gatire si forma lor. Carnea de porc/pui cu ciuperci este cea mai obisnuita umplutura pentru gyoza. Insa daca iubiti crevetii, nu numai ca veti obtine o aroma savuroasa ci si o textura de care va veti bucura cu siguranta. In plus reteta cu creveti este mai usoara in comparatie cu cea traditionala ce contine carne rosie. 
Coltunasii prajiti sunt atat de deliciosi ca as putea sa-i mananc in fiecare zi.
Aceasta reteta de gyoza este foarte usor de facut acasa. Puteti face un lot mai mare si ii puteti congela pana la intrebuintare.       
 Ingrediente:

- 24 discuri din aluat wonton (le puteti cumpara sau prepara acasa din 240 g faina, 120 g apa si sare)
- 20 de creveti (sau puteti folosi orice tip de carne doriti)
- 3 fire de ceapa verde/chives
- 1 ou
- 1 ardei rosu 
- 1 morcov mic
- 1 lingurita cu sos de soia
- 1 lingura cu ulei de susan
- optional se mai poate adauga 100 g ton prajit sau 1 lingura cu crema de branza si 2 linguri cu branza cu mucegai albastru (ambele variante sunt delicioase).
Info: de obicei, in umplutura se pune si ulei de susan, sos de soia si Mirin. La reteta cu dumplings le-am adaugat insa la gyoza am ales sa nu le mai adaug deoarece le-am folosit la prajit/in sosuri.
Pentru sos (la alegere):
- sos de soia cu coaja de portocala rasa si seminte de susan prajite
sau
- sos de avocado: 2 catei de usturoi, 1 avocado copt, 1 lingurita cu mustar, 1 lingura cu sos de soia si alge Nori maruntite/Fulgi Bonito
sau
- sos de avocado picant: 2 catei de usturoi, 2 linguri cu iaurt, 1 lingura cu sos de chili Sriracha, 1 lingurita cu Mirin, 1 avocado copt.
Mod de preparare:
1. Crevetii se spala si se curata daca este cazul. Se taie cubulete cat mai mici si se adauga intr-un bol impreuna cu ceapa verde, ardeiul rosi si morcovul (toate legumele tocate marunt). La final se adauga galbenusul de ou, sosul de soia si branzeturile/tonul.
2. Pe fiecare disc de aluat se pune cate o lingurita si jumatate de compozitie. Se umezesc marginile cu putina apa, apoi se sigileaza si se preseaza cu o furculita pe ambele parti.
3. Pentru a gati acest preparat aveti nevoie de o tigaie antiaderenta. Se incinge o cantitate mica de ulei, iar cand incepe sa sfaraie se adauga coltunasii. Se lasa pana capata o culoare rumena pe ambele parti, dupa care se adauga putina apa (aproximativ 100 ml). Se acopera tigaia cu un capac bine fixat, astfel incat aburul sa fie prins in interior. Daca apa se evapora inainte ca coltunasii sa fie gatiti se mai adauga putina apa, se pune capacul si se continua gatirea.
Se aseaza pe un platou si se servesc alaturi de sosul preferat. Sosul meu preferat este cel picant cu avocado.
Daca mai ramane umplutura, se amesteca cu un ou, se toarna intr-o tigaie incinsa unsa cu putin ulei, se prajeste pe o parte iar cand se intoarce pe cealalta parte se presara cascaval ras si se acopera cu un capac pana se topeste.
Savurati cu placere!

Comentarii