Tort de inghetata cu matcha si ciocolata cu maca

Desi este august, spiritul de vara incepe sa fie mai puternic ca niciodata, iar o prajitura inghetata, cu siguranta salveaza ziua: ne mentine pe toti zambitori, multumiti si raciti. :)             
Daca aveti nevoie de un desert festiv de vara, reteta de astazi este ceea ce cautati. Pe langa faptul ca este dulce si racoritoare, este plina de ingrediente nutritive si sanatoase. Spre deosebire de inghetata simpla, prajiturile cu inghetata ofera intotdeauna ceva in plus din punct de vedere al aromelor. Sunt deserturi spectaculoare atat simple cat si fanteziste. 
 Este o prajitura uimitoare! Stiu ca folosesc destul de mult acest cuvant dar serios acum, abia am reusit sa ma opresc sa mananc toata prajitura. Noroc ca nu sunt singura si invat sa impart si cu ceilalti ;).
Inainte de a da detalii despre reteta as dori sa scriu in mare cateva lucruri de retinut pe care le stiu  despre matcha si maca. Daca nu va intereseaza aceste detalii, puteti sari direct la ingrediente si modul de preparare. Totodata ma gandesc ca acumuland informatii noi ne mentinem creierul tanar si activ. 
Matcha este o pulbere din ceai verde care creste in popularitate de la an la an si ofera o multime de beneficii sanatatii. Ce o deosebeste de alte ceaiuri verzi este modul in care sunt cultivate: tufisurile de ceai verde sunt acoperite timp de cateva zile inainte de recoltare (20 - 30 de zile) pentru a le feri de lumina soarelui. Acest procedeu stimuleaza nivelurile de clorofila ale plantelor, creste continutul de aminoacizi si transforma culoarea frunzelor intr-o nuanta vibranta de verde. Odata culese, frunzele se pun la uscat si apoi macinate fin intr-o pulbere delicata cunoscuta sub numele de matcha. Procesul laborios necesar pentru a obtine matcha este motivul pentru care aceasta versiune de ceai verde este mult mai scumpa decat alte ceaiuri. 
Matcha contine nutrienti din intreaga frunza, ceea ce duce la o cantitate mai mare de cofeina si antioxidanti decat se gasesc de obicei in ceaiul verde. Iata cateva dintre beneficiile dovedite ale ceaiului matcha: previne deteriorarea celulara, ajuta la protejarea ficatului (scade riscul bolilor hepatice), imbunatateste functiile creierului (atentia, memoria, timpul de reactie s.a) si ale inimii, este un ajutor de nadejde in lupta cu kilogramele in plus, induce relaxarea si scade nivelul stresului.
Matcha se poate folosi sub forma de ceai sau se poate adauga cu succes in clatite, briose, biscuiti, smoothie-uri, salate, bomboane sau prajituri.
Maca este o leguma crucifera cultivata in muntii Anzi, ceea ce inseamna ca este inrudita cu varza, broccoli si kale. Radacina de maca se macina si se adauga in orice tip de mancare dorim. In afara de utilizarile sale culinare, maca are si cateva beneficii pentru sanatate: imbunatateste starea de spirit, stimuleaza energia si rezistenta, reduce tensiunea arteriala, creste libidoul, creste fertilitatea, reduce daunele provocate de soare, combate radicalii liberi, reduce simptomele menopauzei, imbunatateste invatarea sau memoria. 
Maca este un superaliment adaptogen, o centrala nutritionala care furnizeaza compusi vegetali unici, macro si micronutrienti cheie. In plus este o sursa excelenta de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, cupru, zinc, calciu si fier. Contine toti cei opt aminoacizi esentiali si o multime de fitonutrienti.
Obs.: Desi nu are nici un efect advers, daca aveti probleme cu tiroida si luati medicamente ce regleaza nivelul hormonilor este indicat sa nu consumati maca.
Cu o lista impresionanta de beneficii, maca poate ajuta la completarea unui stil de viata sanatos.
Ingrediente
Pentru blat:
- 100 g smantna de cocos
- 3 oua
- 2 linguri si jumatate cu matcha pulbere
- 2 linguri cu seminte de chia
- 2 linguri cu faina de ovaz
- 2 linguri cu xylitol
- 2 linguri cu unt topit
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu
- jumatate de lingurita cu praf de copt.
Pentru crema de ciocolata cu maca:
- 200 g smantana de cocos
- 125 g ciocolata cu lapte
- 2 linguri rase cu maca pulbere
- 1 pliculet cu intaritor pentru creme Biovegan.
Pentru crema de ciocolata alba:
- 200 g crema de branza
- 125 g ciocolata alba
- 100 g smantana de cocos
- 1 pliculet cu intaritor pentru creme Biovegan
- 1 lingurita de colorant rosu Biovegan (se gaseste in Kaufland la raionul Bio).
Pentru decor:
- alune mix 
- zmeura.
Mod de preparare:
1. Intr-un bol se freaca spuma untul topit cu xylitolul. Dupa care, rand pe rand se adauga ouale. Se amesteca bine iar la final se incorporeaza smantana de cocos, extractul de vanilie, faina de ovaz, bicarbonatul, praful de copt, matcha si semintele de chia.
2. O tava rotunda se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia in tava si se baga in cuptorul preincalzit pentru 15 minute. Cand este gata se lasa la racit pana la intrebuintare. Este posibil ca deasupra blatului sa se formeze o pelicula maro, nu este cazul sa va speriati deoarece se desprinde foarte usor cu mana (ca sa ramana acea culoare frumoasa de verde).
3. Intre timp se prepara cremele.
Obs: la creme am ales sa adaug si intaritorul pentru cazul in care nu mai voiam sa am prajitura inghetata. Jumatate de prajitura a fost consumata inghetata, jumatate ca o prajitura normala (pentru cei care au probleme cu stomacul si nu au voie sa manance mancare rece/inghetata).
Crema de ciocolata cu maca: se topeste ciocolata impreuna cu smantana de cocos pe baie de aburi. Se da deoparte, se adauga maca si intaritorul pentru crema. Se amesteca cu mixerul pana se obtine o crema omogena.
Crema de ciocolata alba: se topeste ciocolata impreuna cu smantana de cocos pe baie de aburi. Cand este topita complet se da deoparte si se incorporeaza crema de branza, colorantul natural si intaritorul pentru crema. Se amesteca cu mixerul timp de 2 minute.
4. Asamblarea: tava se tapeteaza cu folie de plastic, se aseaza blatul, deasupra se toarna crema de ciocolata cu maca. Se lasa infrigider timp de 20 de minute. Dupa care se scoate si cu mare grija se toarna crema roz. Se lasa in congelator pana la servire. Daca nu doriti ca prajitura sa fie inghetata o puteti pastra in frigider.
5. Pentru servire: se scoate la temperatura camerei cu 20 de minute inainte si se decoreaza dupa preferinte. 
Prima felie am portionat-o sub forma de triunghi, urmatoarele sub forma de cubulete individuale (pentru a fi mai usor de infulecat dintr-o imbucatura :) ). Le puteti portiona cum doriti.
Pofta dulce!

Comentarii