Linte cu quinoa, kale si carnaciori de curcan

Nu trebuie sa spargeti o banca pentru a avea parte de o masa calda, plina cu arome si nici nu trebuie sa iesiti in oras sa faceti asta. Mai ales ca preparatul de astazi este gata in doar 30 de minute cu tot cu pregatire si preparare... efort minim, castig mare pentru voi din mai multe puncte de vedere ;). 
 Retetele cu linte sunt o sursa minunata de proteine si un mod delicios de a va bucura de o mancare usoara, sanatoasa si ieftina. Reteta de astazi este un fel de mancare perfect pentru o masa in timpul saptamanii si pentru zilele reci de toamna/iarna. Nivelul de condimente din farfurie poate fi ajustat si in functie de carnatii pe care ii folositi. Carnatii sunt la dispozitie in fiecare anotimp. Aportul lor in reteta de astazi, dovedeste faptul ca acestia nu sunt buni doar in sandvisuri. Indiferent daca sunt facuti la gratar, prajiti, inabusiti sau fierti, carnatii vor fi mereu vedeta la masa. Trebuie sa stiti ca lintea are o afinitate deosebita pentru carnati, deoarece acestia au capacitatea de a imbogati aroma preparatului final. 
Prin adaugarea de quinoa in mix, creste cu adevarat puterea proteica a acestui preparat. In plus veti obtine o aroma distincta.
Ingrediente:
- 2 L de apa
- 250 g linte verde
- 200 g quinoa tricolor
- 150 ml pasta de rosii
- 10 carnaciori mix cu carne de curcan si porc (eu am gasit o varianta de carnaciori care este fara invelis/mat de porc, doar compozitia de carnati...indiferent ce tip de carnati veti folosi, cu siguranta va iesi ceva bun ;) )
- 6 rosii mici
- 3 frunze de kale
- 3 catei de usturoi
- 3 tije de telina apio
- 2 oua
- 1 ceapa galbena
- 1 ardei gras verde
- 1 morcov mic
- 1 lingurita si jumatate cu sarea florilor ce contine: 90% sare neiodata de la salina Praid, 10 % flori precum: galbenele, albastrele, trigonella, marar, floarea soarelui (este un produs 100% romanesc ce l-am descoperit intr-un magazin online)
- 1 lingura cu ulei de susan
- o mana de spanac
- jumatate de legatura de patrunjel.
Info: dupa cum puteti observa in imaginea cu ingredientele folosite, am avut telina apio congelata la fel si verdeata. Am capatat obiceiul de a cumpara intr-o cantitate mai mare ingrediente proaspete dupa care le congelez. Este o metoda mai la indemana si mai sigura. In sensul ca voi avea stoc pentru multe retete viitoare avand in vedere ca nu gasesc tot timpul telina apio de exemplu, sau nu gasesc verdeata proaspata ci mai mult lesinata.
Pentru salata (optional):
- o mana de kale
- jumatate de morcov
- 3 lingurite cu otet de orez
- 2 fire de ceapa verde
Kale este o sursa excelenta de vitamine, minerale si de substante active care ajuta la eliminarea toxinelor si favorizeaza absorbtia nutrientilor. De asemenea salata de kale constituie o garnitura perfecta pentru reteta de astazi.
Mod de preparare:
1. Intr-o oala se pune la fiert lintea si quinoa impreuna cu 2 litri de apa (se lasa sa fiarba 10 minute).
2. Intre timp se pregatesc ingredientele: se spala, se curata si se taie.
3. Intr-o tigaie separata se incinge uleiul de susan, se adauga ceapa taiata cubulete, patru dintre carnaciori taiati cubulete, si se lasa la calit acoperit cu capac timp de 2 minute. Dupa care se adauga ardeiul si rosiile taiate cubulete, morcovul taiat marunt, tijele de telina taiate cubulete, usturoiul maruntit cu presa, pasta de rosii si vreo 4 polonice din zeama de la linte. Se lasa sa fiarba timp de 5 minute apoi se toarna totul peste linte si quinoa. Se sareaza dupa gust, se adauga kale si spanacul taiate marunt si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Dupa 5 minute se adauga sarea florilor, se da deoparte si se adauga verdeata.
4. Ceilalti carnaciori care au ramas se prajesc in tigaie fara ulei (contin deja grasime proprie) impreuna cu 3 linguri de apa. Se acopera cu capac 3 minute, apoi se indeparteaza capacul si se rumenesc pe toate partile. Pentru servire i-am infipt in niste furculite/tepuse din lemn pentru aperitive.
5. Daca v-ati saturat sa se lipeasca albusul de ou de tigaie, cu urmatoarea metoda nici nu va trebui sa spalati tigaia. Se aseaza in tigaie un patrat/dreptunghi din hartie de copt si se pune la foc mediu. Cand este suficient de fierbinte se sparg ouale direct pe hartie si se acopera cu un capac. De asemenea am folosit si forme din silicon pentru a da o anumita forma oualor. Folosind aceasta metoda nu veti avea margini crocante (in cazul in care va plac) , insa de fiecare data veti obtine un ou perfect gatit si o tigaie pe care trebuie doar sa o clatiti cu apa fierbinte. 
6. Salata: se marunteste varza kale cu mana si se amesteca cu morcovul taiat marunt, ceapa verde taiata cubulete, uleiul de susan si otetul de orez.
Mancarica de linte cu quinoa se serveste cat e calda cu un ou prajit (de persoana), carnaciori, paine prajita si salata.
Savurati cu placere!


Comentarii