Jajangmyeon este o parte uriasa a culturii bucatariei coreene. Toata lumea de acolo iubeste acest fel de mancare. Mai ales ca este foarte usor de preparat acasa.
Adanc inglobat in amintirile din copilarie ale majoritatii coreenilor, jajangmyeon este un fel de mancare cu care parintii isi delecteaza copiii la ocazii speciale cum ar fi absolvirea, zilele de examen, zilele de nastere s.a...
Adanc inglobat in amintirile din copilarie ale majoritatii coreenilor, jajangmyeon este un fel de mancare cu care parintii isi delecteaza copiii la ocazii speciale cum ar fi absolvirea, zilele de examen, zilele de nastere s.a...
Bucataria coreeana este una plina de arome si savoare. Din China si Japonia au adoptat coreenii principiul combinarii in mod armonios a celor cinci gusturi: dulce, acru, iute, sarat si amar, plus obiceiul taierii in bucatele marunte a ingredientelor, inainte de a le gati.
Nu stiu daca reusesc sa va conving sa si gatiti aceasta reteta dar eu am preparat-o si mi-a placut mult. Papilele mele gustative sunt extrem de customizabile/curioase, probabil din acest motiv nu sunt reticenta sa incerc ceva cu totul nou.
Odata ce achizitionati pudra de fasole neagra/pasta de fasole, reteta este ca si facuta ;). Eu am comandat pudra Jjajan OTG de la emag prin octombrie 2018, si abia acum dupa 1 an am reusit sa o folosesc in aceasta reteta. Scumpa nu a fost. Cu doar 11,50 lei cat a costat pudra plus restul ingredientelor, au iesit 4 portii bune de mancare.
Cateva precizari:
Prezenta zaharului este necesara pentru a echilibra amaraciunea pudrei/pastei de fasole neagra (de regula acestea contin suficient zahar deci nu mai trebuie adaugat in plus). Carnea de porc este optiunea clasica pentru acest fel de mancare, dar desigur o puteti inlocui cu orice tip de carne sau fructe de mare (ca in reteta de astazi).
De obicei jajangmyeon include legume precum ceapa, varza, dovlecel si cartofi. Nu am folosit varza si cartofi, in schimb m-am gandit sa folosesc morcov, ciuperci si usturoi.
Spor la treaba!
Cateva precizari:
Prezenta zaharului este necesara pentru a echilibra amaraciunea pudrei/pastei de fasole neagra (de regula acestea contin suficient zahar deci nu mai trebuie adaugat in plus). Carnea de porc este optiunea clasica pentru acest fel de mancare, dar desigur o puteti inlocui cu orice tip de carne sau fructe de mare (ca in reteta de astazi).
De obicei jajangmyeon include legume precum ceapa, varza, dovlecel si cartofi. Nu am folosit varza si cartofi, in schimb m-am gandit sa folosesc morcov, ciuperci si usturoi.
Spor la treaba!
- 750 ml de apa pentru sos
- 300 g creveti
- 250 g paste Udon
- 100 g ciuperci Shimeji (sau alt tip de ciuperci)
- 100 g pudra de fasole neagra Jjajang (contine pudra de fasole neagra, faina de grau pentru rantas, pudra de ceapa, zahar si sare)/pasta de fasole neagra (aceste produse se gasesc in magazinele online cu specific asiatic)
- 3 ardei mici (galben, rosu si portocaliu)
- 2 dovlecei (Zucchini)
- 1 ceapa galbena de marime medie
- 1 morcov mic
- 1 capatana de usturoi
- 1 lingura cu ulei de susan
- 1 lingura cu ghimbir murat maruntit
- 1 lingurita cu sos Oyster sau de soia
- 1 lingurita rasa cu condimente chinezesti 5 arome
Mod de preparare:
1. Legumele se spala si se curata unde este cazul. Dupa care se taie cubulete ceapa galbena, ardeii si zucchini. Morcovul se taie fasii.
Porniti caldura si pentru o oala cu 1 litru si jumatate de apa. In acest fel veti avea gata apa clocotita, pentru gatirea pastelor, pana la terminarea sosului. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga pastele Udon si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand, timp de 13 minute.
2. Intr-o oala se incinge uleiul de susan, apoi se caleste ceapa timp de 2 minute. Se adauga dovleceii, morcovul, ardeii si 750 ml de apa. Se lasa sa fiarba 7 minute. Dupa 7 minute se adauga usturoiul maruntit cu presa, sosul Oyster, ghimbirul murat taiat marunt, condimentele 5 arome si pudra de fasole neagra/pasta de fasole neagra (daca se foloseste pasta atunci se adauga si 2 linguri rase cu faina de orez/de grau). Se lasa pe foc pana se ingroasa. Dupa ce se da de pe foc se poate adauga ceapa verde.
3. Ciupercile Shimeji se calesc separat intr-o tigaie unsa cu ulei, timp de 3 minute.
La fel se procedeaza si cu crevetii taiati cubulete care se incorporeaza in sos la final (eu am pastrat cativa intregi si pentru decor).
Pentru servire: jumatate de farfurie se umple cu paste si cealalta jumatate cu sos. Deasupra se orneaza cu creveti intregi si fasii de castravete.
Savurati cu placere!
Comentarii
Trimiteți un comentariu