Caponata este o versiune siciliana dulce-acrisoara a retetei de ratatouille. Este felul de mancare pe care multi oameni il asociaza cu Sicilia. O incantare pe baza de vinete care s-a raspandit in toata Italia si nu numai. Este menit sa fie servit la temperatura camerei si este un topping excelent pentru paine prajita sau turte.
Desi in mod traditional este servit ca aperitiv, poate fi folosit si in sandvisuri, ca topping pentru burgeri, alaturi de carne de pui la gratar, peste sau carne de miel. Inainte era considerat un fel de mancare de vara, dar fiind atat de indragit, acum este preparat tot anul, intr-o varietate infinita de forme. Unele versiuni sunt pur vegetariene, in timp ce unele versiuni (din Palermo) pot contine si peste.
Caponata induce apetitul si face orice gust mai bun.
Caponata induce apetitul si face orice gust mai bun.
Deoarece vinetele absorb aromele ca un burete, acest fel de mancare devine mai bun peste noapte. Daca puteti rezista dorintei de a-l servi totul dintr-o singura data, Caponata se poate pastra la frigider intr-un borcan din sticla pentru aproximativ 5 - 7 zile. Este un fel de mancare placut pentru perioadele festive ale anului.
Ingrediente:
- 200 g rosii intregi decojite in sos la borcan/conserva
- 7 catei de usturoi
- 3 tije de telina Apio
- 1 fir de praz
- 1 vanata mare coapta (in unele versiuni vinetele se taie cubulete mari si se prajeste in mult ulei, insa eu am dorit sa evit prajirea in acest mod)
- 1 ceapa rosie
- 1 mana de masline verzi umplute cu usturoi/ardei
- 1 lingura cu ulei de masline cu/fara rozmarin
- 1 lingura cu otet balsamic cu boabe de cacao (sau simplu)
- 1 lingurita cu capere
- jumatate de ardei gras galben
- jumatate de ardei gras rosu
- 1 lingurita cu xylitol.
Mod de preparare:
1. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge uleiul de masline dupa care se calesc usor ceapa taiata cubulete, telina tocata fin, ardeii taiati cubulete si prazul tocat marunt, 15 minute pana se inmoaie. Apoi se adauga rosiile tocate marunt cu tot cu sos, vanata tocata grosier, maslinele taiate rondele, usturoiul maruntit cu presa, caperele intregi, otetul balsamic, xylitolul si sare dupa gust. Se lasa la fiert inca 5 minute.
Se mananca fierbinte sau la temperatura camerei.
Fiind putin acrisoara si pentru a echilibra gusturile (mele), alaturi de caponata am servit chipsuri din cartofi, turte coapte unse cu branza brie si verdeata.
Savurati cu placere!
Comentarii
Trimiteți un comentariu