Prajitura fara coacere cu capsuni, coacaze si ricotta

Un desert minunat pentru orice ocazie. Urmariti cu atentie de ce ingrediente aveti nevoie si urmati pasii pe care trebuie sa ii faceti pentru a prepara acest desert. Putem sa spunem ca este un fel de tiramisu dar cu fructe si fara oua, cafea, alcool...Este un desert colorat, distractiv si atat de usor de facut! Joaca de copii! Pentru o lovitura suplimentara am adaugat si putina dulceata de capsuni, care chiar face diferenta. La acest desert imi place cat de proaspat si fructat este. dragut, delicios si nu foarte dulce. In plus poate fi preparat cu o zi sau doua inainte de a avea musafiri. Acesta poate fi servit intr-o farfurie dar si in pahare individuale.
Ingrediente:
- 500 g branza ricotta
- 400 g piscoturi (in functie si de tava - eu am folosit 56 de piscoturi)
- 300 g smantana
- 200 g crema de branza 
- 150 g xylitol
- 150 g dulceata de capsuni rapida (reteta aici)
- 125 g coacaze rosii
- 40 g ciocolata cu lapte
- 40 g ciocolata alba
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- 1 plic intaritor pentru creme de la Biovegan (6 g)
- lapte de cocos pentru insiropat piscoturile
- optional: 40 g bilute proteice cu ciocolata cu lapte pentru crema maro, 40 g bilute proteice cu ciocolata alba pentru crema alba  (protein Crispies de la Bodylab sunt bilute crocante cu proteine invelite intr-un strat de ciocolata - acestea contin 20 g proteine si nu contin zahar)/puteti folosi cereale expandate (de exemplu mei, quinoa...).
Pentru jeleul colorat:
- 200 ml de apa
- 50 ml de vin alb
- 3 linguri rase cu xylitol
- 1 lingura cu pudra de agar-agar
- 1 lingurita cu colorant pudra de la Biovegan.
Mod de preparare:
1. Intr-un bol se amesteca ricotta cu crema de branza, smantana, extractul de vanilie, intaritorul  si xylitolul. Se bate cu mixerul timp de 2 minute dupa care se imparte compozitia in 2 boluri. Intr-unul dintre boluri se incorporeaza ciocolata alba topita si bilutele crispy albe, iar in cealalta se incorporeaza ciocolata cu lapte topita si bilutele crispy maro.
2. Asamblarea: intr-o tava dreptunghiulara se aseaza un strat de piscoturi inmuiate cateva secunde in laptele de cocos. Se intinde dulceata de capsuni, deasupra se pune stratul cu crema maro, inca un strat de piscoturi insiropate iar ultimul strat va fi cu crema alba. Rasfirat se aseaza coacazele rosii si se baga in frigider timp de o ora.
3. Prepararea jeleului: intr-o olcica se pune la fiert apa cu vinul si xylitolul. Separat se amesteca 4 linguri cu apa, colorantul si pudra de agar-agar. Cand incepe sa fiarba lichidul se adauga amestectul si se lasa sa fiarba timp de 2 minute, amestecand continuu. Se lasa putin la racit (dar nu prea mult pentru a nu risca sa se intareasca lichidul), apoi se toarna usor peste stratul cu coacaze. Se acopera tava cu o folie de plastic si se baga din nou in frigider pana la servire (de preferat a 2-a zi).
Dupa cum puteti observa este o prajitura pufoasa, cu fructe proaspete, si super delicioasa datorita celorlalte ingrediente din compozitie. Nici macar nu necesita coacere.
Pofta dulce!

Comentarii