Tort de mere cu caramel, rom si ciocolata alba


 Este timpul pentru un tort colectia de toamna - iarna ;). Daca cautati un desert usor, deosebit, de servit pe masa de sarbatori, aceasta este reteta potrivita. Daca nu simtiti vibratiile placintei cu mere, nu ezitati sa faceti o schimbare si nu veti fi dezamagiti. La final veti sti ca in cuptor s-a intamplat si un fel de magie delicioasa. Este genul de desert care devine si mai bun a doua sau a treia zi. Dar s-ar putea sa nu aveti ocazia sa descoperiti asta daca in casa aveti multi pofticiosi nerabdatori. Va disparea intr-o clipita! Incercati, veti vedea exact ce vreau sa spun. Nu este nimic mai frumos decat o casa care miroase a mirodenii dulci. 

Dupa ce am facut/gustat fel de fel de prajituri cu mere de-a lungul timpului, pot sa va zic ca acest tort de mere din reteta de astazi este cel mai bun, umed si delicios, cu o cantitate perfecta de dulce si arome care emana un parfum deosebit. Un tort in care intregul este cu siguranta mai mult decat suma partilor. De la prima muscatura veti simti cum se topeste, iar gura este impanzita de arome. Din punctul meu de vedere, gustul este perfectiune pura. Este scuza perfecta pentru a manca tort la micul dejun (si nu glumesc, chiar am facut asta ;)) ). In ceea ce priveste decorul, din punct de vedere tehnic, acesta este un tort gol, deoarece puteti vedea straturile de crema si blat, nefiind acoperite cu crema. Dar nu e nimic rau in asta, prajiturile goale sunt distractive deoarece pot fi asamblate rapid, nu aveti nevoie de o tona de unt sau pasta de zahar/martipan, nu trebuie sa arate perfect... rustic este stilul.

Prajiturile cu mere nu s-au aflat niciodata printre preferatele mele, de fapt nici merele in sine nu se afla pe lista mea de preferinte cand vine vorba despre fructe. Mi se par prea inecacioase prajiturile cu fructe, daca nu au si un strat generos de crema imi raman in gat la propriu, nu stiu daca intelegeti starea, dar pentru mine e un chin :))). Nu imi place painea goala si nici prajiturile goale (goale adica fara topping cremos).




De data asta am avut mere in casa, nu pentru ca am vrut ci pentru ca le-am primit de la tara. Nu puteam sa le las sa se strice dar nici nu imi venea sa le mananc asa simple. Asa ca atunci cand m-am apucat sa fac aceasta reteta nu am avut un plan bine stabilit, toate ideile au aparut pe parcurs. Dupa ce am finalizat totul, desigur ca mi-au venit si alte idei, dar cu toate astea, nici la gust si nici la textura nu as schimba absolut nimic. Norocul meu a fost ca pentru aceasta reteta nu a trebuit sa cumpar nimic nimic, toate ingredientele se aflau sub nasul meu si apoi imbinate pas cu pas a iesit aceasta minunatie de prajitura. Super parfumata si delicioasa!

In timpul prepararii acestei retete, mi-a aparut in gand faptul ca anul acesta ex retete-bune.net aka foodlover.ro a implinit 10 ani de activitate. Yupiii ya ya! 

La fel cum a fost conceputa aceasta reteta, la fel a fost conceput si site-ul. Totul a inceput cu o intentie si a continuat sa existe pana in ziua de astazi, cu o multime de retete creative si colorate. Pentru ca este o reteta originala, iar gustul ei este ca o serenada, o dedic acestei ocazii speciale - Aniversarea de 10 ani. In cateva zile se apropie si aniversarea relatiei de 13 ani, deci inca un motiv sa fac o prajitura savuroasa. :D


Ingrediente:

- 300 g lapte condensat

- 200 ml lapte de cocos

- 150 g ghee

- 10 mere

- 10 linguri cu faina de orez

- 5 oua

- 2 linguri cu smantana

- 1 lingurita cu extract de vanilie

- 1 lingurita cu praf de copt

- Oreo crumble (se gaseste la Kaufland la raionul cu esente s.a ingrediente pentru prajituri)

- fulgi de ciocolata.

Pentru creme:

- 400 g crema de branza

- 170 ml lapte de cocos

- 100 g ciocolata alba fara zahar

- 5 g gelatina pulbere

- 1 lingura cu pasta de caramel JoyPaste (daca doriti sa o cumparati online dar vi se pare scumpa, ganditi-va ca are o cantitate de 1,2 Kg si este concentrata deci va va fi de folos in multe retete de prajituri, torturi si inghetata... iar de gustul ei incomparabil nici nu mai spun...sau o puteti imparti cu cineva ;) )/caramel preparat in casa amestecat cu smantana, unt si vanilie

- 1 lingura si jumatate cu xylitol

- 1 lingurita cu extract de vanilie

- 1 lingurita cu esenta de rom.


Mod de preparare:

1. Se curata merele de cotor, nu si de coaja, se taie felii dupa care se pun in blender impreuna cu laptele de cocos si extractul de vanilie (daca aveti un blender la fel de mare ca al meu incap toate, daca nu le puteti face in transe). Mai intai se apasa functia de maruntire apoi cea de blenduire, pana se obtine o compozitie fina. Dupa cum puteti observa si in poza, am obtinut 1100 ml.

2. Intr-un bol separat se amesteca cu mixerul ghee topit impreuna cu ouale, smantana si laptele condensat. Dupa care se adauga faina de orez si praful de copt. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena.


3. Se unge cu unt o forma de silicon cu diametrul de 24 cm, se umple pe jumatate cu compozitia de mere. Se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 15 minute. Dupa ce trece acest timp, se scoate din cuptor, se presara firmiturile de oreo pe toata suprafata, deasupra se toarna jumatate din compozitia care a ramas si se baga din nou in cuptor pentru 45 de minute. Cand este gata se scoate din cuptor, se lasa la rcait in tava, apoi se rastoarna pe un platou pentru prajituri (eu am avut unul din carton auriu pe care l-am asezat pe fundul unei forme detasabile). Se toarna in forma de silicon si compozitia ramasa, se presara fulgi de ciocolata si se baga in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute.



4. Intre timp se prepara baza pentru creme: se pune gelatina la hidratat in 3 linguri cu apa rece. Intr-un bol incapator se bate cu mixerul crema de branza impreuna cu 150 ml lapte de cocos. Se topeste gelatina pe baie de aburi impreuna cu 3 linguri din compozitia pentru creme. Cand s-a omogenizat se toarna peste restul de crema si se amesteca rapid cu mixerul. Se imparte compozitia in doua boluri egale.


5. Pentru crema de caramel: in primul bol cu baza pentru creme se incorporeaza pasta de caramel, esenta de rom si xylitolul. Se bate cu mixerul pana se obtine o crema omogena.

6. Pentru crema cu ciocolata alba: intr-un bol se topeste ciocolata alba impreuna cu 20 ml de lapte de cocos. Cand s-a topit complet, se incorporeaza jumatate din baza pentru crema si se amesteca usor cu telul. Se toarna ciocolata topita peste restul de crema si se amesteca energic cu telul adaugand si extractul de vanilie. Crema pentru ciocolata alba trebuie sa fie putin mai lichida decat cea de caramel, tocmai pentru a le pune pe amandoua in acelasi pas la asamblare.

7. Asamblarea: in jurul blatului se pune folie de acetofan (daca nu aveti, atunci puneti blatul intr-o forma cu fund detasabil de aceeasi dimensiune ca si blatul), blatul cu firmiturile de Oreo se unge cu dulceata de capsuni, deasupra se pune mousse-ul de caramel, blatul subtire cu chipsuri de ciocolata iar deasupra se toarna compozitia cu ciocolata alba. Se acopera cu o folie si se baga la frigider pana a doua zi.


Inainte de servire se scoate din forma si se orneaza dupa preferinte. Eu am ales sa il ornez cu fluturasi colorati din napolitana si litere din ciocolata neagra.

Se feliaza si se savureaza bucatica cu bucatica.

P.S: in unele poze veti observa o tenta verzuie care in realitate nu este prezenta. Dar in poze lumina reflecta pe prajitura culoarea farfuriilor. ;))

Pofta dulce!

Alte retete dulci cu mere postate de-a lungul timpului pe site:

Comentarii