Spaghete cu sos de linte si ciuperci pleurotus


 Acest sos vegetarian este super consistent deoarece contine ciuperci, linte galbena, ierburi si sos de rosii. Este un sos excelent pentru spaghete sau alt tip de paste. Si cel mai important este ca in doar 35 de minute veti avea pe masa o mancare delicioasa, sanatoasa, usoara si perfecta pentru sezonul rece dar si in perioada postului. De cand mi-am creat propria versiune fara carne, o prepar destul de des, deoarece este o mancare atat de simpla, care este, de asemenea, perfecta pentru a o face cu ceva timp inainte. Puteti gati pur si simplu un lot mare din acest sos si apoi il puteti pune in congelator in portii individuale. Eu nu sunt fanul mancarurilor gatite si apoi congelate, dar stiind ca sunt persoane care fac asta, am ales sa scriu aceasta recomandare, pentru ca mi se pare o mancare ce se preteaza cu usurinta pentru congelare. Tot ce trebuie sa faceti este sa gatiti niste paste si sa dezghetati sosul. Acest sos "bolognese" cu linte si ciuperci este departe de a fi traditional si include o multime de legume. Pentru a gati aceasta reteta, incep intotdeauna cu traditionalul combo de baza cu ceapa sotata pentru aroma, apoi adaug restul legumelor sanatoase, cum ar fi morcovii pentru textura si dulceata naturala (daca doriti puteti adauga si telina apio). Dupa care am adaugat linte galbena (scria pe eticheta, insa mie mi se pare ca e maro) pentru proteine pe baza de plante (aproape 25 g de proteine per portie). Si ciuperci tocate marunt, care creeaza o textura "carnoasa", astfel incat sa nu ratati "carnea" din aceasta delicioasa reteta vegetariana. Un alt ingredient important pentru un sos delicios si suculent sunt rosiile. Puteti alege intre a folosi rosii proaspete sau conservate. Deoarece nu este sezonul rosiilor si ca sa fie mai simplu, am ales rosiile conservate dar si cateva rosii cherry proaspete. Oricum, nimic nu se compara cu rosiile coapte la soare, care au cea mai buna aroma.



Nu am adoptat un regim vegetarian, vegan, raw vegan s.a dar imi plac alternativele. Ceea ma bucura este ca de cativa ani oamenii au devenit mai inventivi si au dat curs imaginatiei aparand pe piata din intreaga lume o multime de alternative vegetariene la carne si branzeturi. Eu sunt o persoana deschisa si nu imi place sa critic inainte sa incerc un produs. Bineinteles ca fac asta alegand produsele inainte a citi eticheta. Desi sunt o multime de variante vegetariene care sunt de o calitate indoielnica pentru sanatatea noastra, au aparut si produse de incredere (cel putin din ce scrie pe eticheta). Dar cu toate acestea observ o oarecare rezistenta din partea oamenilor, care blameaza faptul ca aceste produse exista si nu ar trebui, pentru ca nu poti inlocui carnea sau lactatele. Da, intr-adevar nu le poti inlocui dar nu mi se pare ceva rau ca s-au inventat. Cum nici carnea nu poate inlocui legumele, la fel nici legumele nu pot inlocui carnea. Dar asta nu inseamna ca nu putem face imitatii. Imitarea in alimentatie nu este ceva nou. Chiar si bunicile noastre faceau pe timpuri chiftele din ciuperci, chiftele de fasole, chiftele de cartofi s.a. Pentru a crea o oarecare diversificare in meniul de zi cu zi, pentru perioada postului si nu numai. De ce ar fi interzis si de blamat sa faci carnati din legume, chiftele din legume, branza din legume daca tot au gust bun si in plus se creeaza o gama noua de produse. Curiozitatea de a inventa lucruri noi nu ar trebui sa se opreasca nici in domeniul alimentar, pentru ca dupa cum stim populatia lumii a crescut foarte mult si avem nevoie de resurse de tot felul. Avem imaginatie ca sa o folosim si sa o punem in practica. Imaginatia ne permite sa exploram posibilul, necunoscutul si viitorul. Imaginatia ne ofera libertate din toate punctele de vedere. Nici nu as putea sa ma gandesc cum ar fi viata fara imaginatie. Ar fi ca ziua fara soare. In ceea ce priveste alternativele vegetariene pot sa zic ca sunt invidioasa (intr-un sens bun) pentru ca altii le-au creat si nu eu. ;))  Imaginatia creeaza, conserva si transforma. 

Dar cred ca am inventat pizza la tigaie :))). S-a intamplat in acea perioada cand nu aveam calculator si internet (deci nicio sursa de inspiratie in afara de imaginatie), eram la liceu in clasa a 9a, am ajuns acasa infometata si cu multe pofte, iar cu ce am gasit in dulap am facut un aluat gros usor curgator fara drojdie pe care l-am intins in tigaie, si cand l-am intors pe cealalta parte am adaugat sosul de rosii si ce ingrediente mai aveam (nu am avut mozzarella atunci, cred ca nici nu stiam ce este, dar am pus branza maruntita maturata la putina). Odata cu aparitia internetului in casele tuturor am descoperit ca de fapt mai multi s-au gandit la asta. Vedeti cat de importanta este imaginatia, la un moment dat, toti putem fi proprii nostri inventatori. Au trecut 17 ani de atunci si astazi pot sa mananc tot ce imi doresc si sa descopar tot felul de ingrediente noi, fara prejudecati.

Ingrediente:


- 700 g rosii maruntite in sos

- 350 g linte galbena fiarta (in jur de 170 g linte uscata) - pentru mai multa culoare puteti folosi linte rosie

- 250 g spaghetti fara ou (pentru 2 portii mari)

- 200 ml apa plata

- 200 g ciuperci pleurotus

- 150 ml smantana de soia/cocos

- 10 rosii cherry

- 4 catei de usturoi

- 2 foi de dafin

- 1 ceapa rosie

- 1 morcov mic

- 1 lingurita cu bicarbonat de sodiu

- 1 legatura de patrunjel verde

- jumatate de ardei galben

- jumatate de ardei rosu

- mirodenii: sare de mare, piper, oregano, busuioc, boia de ardei afumata

- optional: o lingura cu crema de cheddar vegana (se gaseste in Auchan la frigiderul cu produse de post)

- pentru servire: 5 carnaciori vegetali cu morcovi, parmezan vegetal (se gaseste in Auchan).

Mod de preparare:

1. Mai intai se fierbe lintea se fierbe in apa cu sare si 2 foi de dafin.

2. Intre timp se pregatesc legumele, se curata, se spala si se taie cubulete, in afara de usturoi care se marunteste cu presa.

3. Intr-o tigaie antiaderenta adanca se incinge o lingura cu ulei de floarea-soarelui. Se adauga ceapa si se caleste timp de 1 minut. Dupa care se adauga morcovul, ciupercile pleurotus si ardeii. Se acopera cu capac timp de 5 minute, se amesteca putin apoi se adauga apa plata incalzita, rosiile maruntite in sos, usturoiul, rosiile cherry taiate cubulete si lintea impreuna cu foile de dafin. Cand incepe sa fiarba se adauga bicarbonatul de sodiu pentru a scadea aciditatea rosiilor. Veti vedea ca va incepe sa reactioneze si atunci este indicat sa amestecati pana cand dispare spuma. Dupa ce a fiert 5 minute se adauga smantana de cocos si crema vegana de cheddar si se mai lasa pe foc timp de 4 minute. Se da de pe foc, se lasa sa se aseze aromele cateva minute pana se fierb pastele. Patrunjelul tocat marunt se adauga in sos inainte de a-l pune peste paste.


4. Pastele se fierb in apa cu sare timp de 8 minute sau in functie de instructiunile de pe pachet. Se dau printr-un jet cu apa rece pentru a opri gatirea apoi se servesc alaturi de sosul fierbinte, carnaciorii rumeniti in tigaie pe toate partile si cu putin parmezan vegetal presarat deasupra.

Recomand sa nu gatiti tot pachetul de spaghetti daca nu aveti de gand sa consumati toate pastele fierte si nu sunt multe persoane la pranz/cina. Gatiti doar cat consumati la o singura masa. Sosul care va mai ramane il puteti servi a doua zi impreuna cu spaghetti proaspat gatite sau il puteti consuma cu turte coapte.

Savurati cu placere!


Comentarii