Tort Tiramisu cu Amaretto si ciocolata alba


Imi plac prajiturile, imi place tiramisu asa ca am mancat acest desert fara regrete. Tortul tiramisu are note de cafea, vanilie, migdale si ciocolata alba. Umplutura cu crema de mascarpone, ciocolata si Amaretto confera un gust minunat, usor si cremos, care echilibreaza staturile de blat insiropate cu cafea instant. Acest tort cu straturi cremoase de ciocolata si cafea este un desert aniversar ideal pentru toti iubitorii de cafea, ciocolata si mascarpone. Cand eu si sotul meu am gustat din tort, ne-am uitat unul la celalalt si amandoi am exclamat "are gust de Tiramisu!". Chiar asa s-a intamplat ;)). Prepararea a fost un proces foarte satisfacator. Sper ca veti incerca sa preparati acest tort. S-ar putea sa nu vi se para cea mai simpla prajitura, dar merita, atat in ceea ce priveste gustul cat si aspectul. Rezultatul reprezinta fericire absoluta. 

 Reteta a fost adaptata intr-o multime de forme. Tortul de astazi este format din 3 straturi de blat, umplute cu o crema irezistibila de mascarpone. Desi reteta clasica se face cu oua crude, de multi ani am renuntat la acestea atunci cand prepar tiramisu. Aceasta uimitoare prajitura este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le puteti pregati pentru cei dragi pe tot parcursul anului. Una dintre cele mai usoare prajituri stratificate pe care le-am facut pana acum si care este pur si simplu cereasca. O puteti servi racita, nu este nevoie sa o lasati sa ajunga la temperatura camerei. Diferenta dintre tiramisu clasic si reteta de astazi consta in faptul ca aceasta este facut cu blat in loc de piscoturi si nu contine oua crude in crema. Ambele retete sunt in afara acestei lumi, voi alegeti-o pe cea care vi se potriveste. Daca faceti acest tort pentru copii atunci inlocuiti cafeaua si lichiorul cu sirop de cacao. Tortul se va transforma cu siguranta in prajitura lor preferata. Are un gust mai bun cu cat sta mai mult. Bucurati-va de acest deliciu italian cu o aroma irezistibila de cafea.


Ingrediente:

Pentru blat:

- 120 g faina

- 100 g xylitol

- 100 g unt

- 6 oua

- 1 lingurita cu extract de vanilie

- 1 lingurita rasa cu praf de copt

- un praf de sare.

Pentru insiropare:

- 150 ml de apa plata fierbinte

- 2 pliculete cu Nescafe.


Pentru crema:

- 750 g mascarpone

- 250 g crema de branza

- 200 g smantana 20% grasime

- 100 g ciocolata alba fara zahar

- 40 ml Amaretto

- 40 ml lichior Queen Margot (se gaseste in Lidl)

- 5 g gelatina

- 3 linguri cu xylitol.

Pentru decor:

- 27 piscoturi

- cacao

- imagine comestibila.

Mod de preparare:


1. Intr-un bol se amesteca cu mixerul la viteza mare ouale impreuna cu untul, xylitolul si extractul de vanilie, pana cand isi tripleaza volumul. La final se incorporeaza faina cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula. Daca doriti puteti pune toata compozitia intr-o tava si apoi feliati in 3 sau puteti imparti compozitia in 3 parti egale si le coaceti pe rand (eu am ales aceasta varianta): se pulverizeaza cu ulei o forma de silicon rotunda, se pune compozitia pentru primul blat, se baga in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute. La fel se procedeaza si pentru celelalte 2 blaturi.

2. Pentru insiropare se amesteca apa fierbinte cu cafeaua instant.


3. Pentru crema: intr-un bol se amesteca crema de branza cu mascarpone si xylitolul, se mixeaza pana se obtine o compozitie aerata iar la final se adauga liciorul si Amaretto. Se mixeaza pentru inca 2 minute. Gelatina se pune la hidratat in apa rece. Pe baie de aburi se topeste ciocolata pe baie de aburi, se adauga doua linguri din compozitia cu mascarpone, se adauga gelatina hidratata si se amesteca cu telul pana se dizolva gelatina. Se incorporeaza ciocolata topita in crema de mascarpone, amestecand rapid cu mixerul.


4. Asamblarea: fiecare blat se insiropeaza cu cafeaua instant. O tava cu fund detasabil se tapeteaza cu forma rotunda din carton pentru tort, iar marginile cu folie acetofan. Se aseaza primul blat insiropat, crema, al doilea blat insiropat, crema, al treila blat insiropat, crema. Cu ajutorul unei furculite se creeaza valuri, dupa care se pudreaza suprafata cu cacao. Cu restul de crema se imbraca marginile, se lipesc jumatatile de piscoturi de jur imprejur si se baga la rece pana a 2a zi. Se poate lasa asa cum este sau se orneaza dupa preferinte. Eu am ales o imagine comestibila cu motiv specific sfarsitului de an.


Pofta dulce!


Comentarii