Burgeri de vita cu sos marinara si chipsuri de cartofi la cuptor

Hristos s-a Inaltat! Adevarat s-a Inaltat!
Au trecut 40 de zile de la Inviere. Se zice ca in aceasta perioada Cerurile sunt deschise pana la Inaltarea Domnului sau cum ii mai zic bunicii nostri "Ispas". Astazi se fac pomeni si se impart pentru morti - branza, ceapa verde, oua rosii si alte bucate delicioase pregatite cu mare drag de gospodine. Insa pe langa Inaltare, se face pomenire  si pentru toti eroii romani cazuti pe campul de lupta. Eroi care au luptat pentru dreptate, libertate si pentru apararea tarii.
Totodata se apropie weekendul, asadar ne rasfatam cu burgeri, pizza si chipsuri din cartofi rumeniti in cuptor. Mai jos o sa redau reteta unor burgeri de care nu ne mai saturam. Momentan contin carne, data viitoare sper sa-i fac si fara carne sa vedem ce-o iesi. Sunt intr-o perioada in care ma navalesc o sumedenie de ganduri, idei, dorinte s.a. Deci trebuie sa le pun in practica.
Ingrediente (4 portii):
- 400 g carne de vita proaspat tocata
- 100 g fasole rosie fiarta si pasata (optional)
- 4 catei de usturoi
- mirodenii: sare, piper alb, cumin, dafin maruntit, boia de ardei dulce, fulgi de chili.
Pentru topping:


-    6 castraveciori murati
- 4 chifle (reteta chiflelor de casa aici)
- 4 ardei mici (galbeni, portocalii, rosii sau aceeasi culoare)
- 4 frunze de salata 
- 2 linguri de mustar cu boabe mix
- 1 mana de chives/ceapa verde
- 1 morcov mic
- branza cheddar/provolone
Pentru sosul marinara (in loc de acest sos puteti folosi si kimchi...despre care am scris aici):
- 150 ml sos de rosii
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de parmezan
- 1 lingura ulei de masline
- mirodenii: pudra de ceapa, sare, busuioc, oregano.
Pentru chipsuri:
- 2 cartofi
- ulei
- mirodenii: sare, boia de ardei dulce, oregano.
Mod de preparare:
Pasul 1 - sosul marinara: intr-o oala mai micuta se fierbe timp de 5 minute sosul de rosii impreuna cu usturoiul maruntit cu presa, uleiul de masline si mirodeniile (cantitatile se ajusteaza dupa gustul fiecaruia). Dupa cele 5 minute, se da sosul deoparte, se adauga parmezanul si se lasa la racit pana la servire.
Pasul 2 - chipsurile de cartofi: se spala bine cartofii, se curata de coaja apoi se feliaza cat mai subtire cu un cutit sau un feliator special pentru legume. Neavand la dispozitie un astfel de dispozitiv, "m-am chinuit" sa ii feliez cu un cutit (singurul dezavantaj este ca dureaza mai mult, dar ce e facut cu mana ta e bun facut pana la urma). Feliile de cartofi se acopera cu apa rece si se lasa asa cam 25 de minute. Dupa care, se aseaza feliile pe un prosop si se usuca bine bine, daca sunt umezi nu vor iesi chipsurile cum trebuie. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se aseaza feliile de cartofi, se ung cu ulei dupa care se presara mirodeniile. Se baga in cuptorul preincalzit pentru 15 - 20 de minute (timpul depinde si de tipul cuptorului daca este electric/pe gaz).
Pasul 3 - cat timp se coc chipsurile se pregatesc burgerii: intr-un bol se amesteca carnea de vita tocata cu pasta de fasole, usturoiul maruntit cu presa si mirodeniile. Se lasa la frigider pentru 10 minute. Din aceasta compozitie se formeaza 4 burgeri  si se gatesc in cuptor sau in tigaia grill. De precizat ca in tigaia grill se fac mai rapid dar ies mai suculenti iar in cuptor dureaza putin mai mult rumenirea lor pe ambele parti insa sunt putin mai uscati.
Pasul 4 - legumele sote: morcovul spala, se curata si se taie fasii. Ardeii se spala, se curata de seminte si cotor, dupa care se taie fasii. Intr-o tigaie antiaderenta se incinge o lingurita de ulei, se presara putina sare, apoi se pun fasiile de morcov si ardei. Se soteaza timp de 4 minute, amestecand din cand in cand.
Pasul 5 - asamblarea: partea de jos a chiflei se unge cu mustar, se acopera cu un strat de branza cheddar feliata, un strat de castraveti murati taiat felii pe lung, o bucata de burger, inca un strat de branza cheddar si deasupra se pune capacul chiflei uns cu sosul marinara. Se da in cuptorul preincalzit pana se topeste branza. Cand sunt gata se scot din cuptor si intre straturi se adauga, ceapa verde, frunzele de salata si legumele sote. Se servesc cat sunt calzi alaturi de chipsurile de cartofi  coapte in cuptor.
Acesti cheesburgeri sunt o deliciosenie!
Pofta buna!
Alte retete de burgeri:
Info (2020): Anul acesta Inaltarea si Sf. Constantin si Elena vor cadea in aceeasi zi. 
In poza de mai jos cheeseburgerii sunt fara pasta de fasole, in loc de cheddar am folosit branza Provolone si in sosul marinara am adaugat ceapa tocata marunt.



Comentarii