Prajitura parfumata cu crema de dovleac, iaurt si chia

Este acea perioada a anului cand lucrurile incep sa incetineasca, vremea se raceste, puloverele ies la iveala, se incalzeste semineul (cine are, cine nu... calorifer, soba, resou... ;)) ), bucataria rasuna cu vase si tigai in timp ce gatim mese calde, picante si reconfortante. Cand viata devine prea agitata, cateva ore in bucatarie sunt tot ceea ce imi trebuie sa ma simt concentrata din nou. Am sentimentul ca nu sunt singura...
Regele toamnei, dovleacul, vine cu o multime de retete uimitoare, care fac magie in bucatarie.
Ador mirosul de dovleac si scortisoara! De fapt, e pe locul doi, dupa usturoi care mi se pare afrodisiac (mie cel putin ;)) ). Deserturile cu dovleac imi amintesc de copilarie, cand bunica facea placinte, invartite si paine. Imi amintesc ca ne spunea mereu cat de sanatos este dovleacul asa ca ar trebui sa il consumam mai des (mai ales toamna, cand se gaseste din belusg). Dupa ce taiam strujenii de porumb, adunam toti dovlecii din gradina si care pareau mai potriviti (dupa ochiul bunicii), ii alegeam pentru placinte/seminte (le punea bunica la uscat pe soba, si iarna aveam la indemana cate o punga cu seminte de dovleac coapte in rola...yummy!) restul ajungeau mancare pentru porci (laturile cu dovleac si tarate miroseau asa bine :)))). 
Dovlecii sunt modalitatea perfecta de a va pastra sanatatea in perioada rece.
Prajitura de astazi nu are nicio treaba cu ce facea bunica, are un gust total diferit, insa nu intr-un sens rau - este o alternativa excelenta la placinta cu dovleac, in special pentru fanii de cheesecake. Fiecare desert cu specificul lui. Este o prajitura cremoasa, gustoasa, dulce, care explodeaza cu arome, atat la figurat cat si la propriu datorita ciocolatei pocnitoare. Nicio masa de toamna nu ar fi completa fara un desert care sa contina dovleac. Multi oameni pe care ii stiu, nu prefera dovlecii foarte mult/deloc, dar aceasta combinatie este perfecta, cu siguranta le-ar placea. Intre timp, am sa impartasesc cu voi aceasta reteta pe care am preparat-o pentru prima data.
Din punct de vedere al gustului, sunt multumita de rezultatul acestei creatii 100%, din punct de vedere al consistentei cremei cu iaurt, nu prea, deoarece nu am apreciat perfect cantitatea de agar-agar si a iesit putin mai moale decat mi-as fi dorit (de aceea nici sectiunea nu a iesit la fel de perfecta ca a celei cu dovleac, insa am ajustat cantitatea perfecta in lista cu ingrediente de mai jos ;) ). In loc de crema cu iaurt puteti garnisi cu un strat de frisca de casa si e perfect, nu mai trebuie alt decor/alta crema s.a. Eu doar m-am complicat putin mai mult, avand atatea resurse la indemana prin frigider. 
Combinatia de astazi: dovleac + branza = o dragoste nesfarsita... Destul cu vorba!
Ingrediente:

Pentru crema de dovleac:
- 425 g piure de dovleac
- 225 g crema de branza
- 130 g xylitol
- 100 ml lapte de cocos
- 1 galbenus
- 1 lingurita cu agar-agar/jumatate de plic de gelatina
- 1 lingura rasa cu mirodenii macinate: nucsoara, scortisoara, ghimbir, anason, cuisoare, fenicul. cardamom
- 1 lingurita cu colorant natural orange de la Biovegan 
- jumatate de lingurita cu extract de portocale.
Pentru crema de iaurt:
- 200 ml lapte condensat
- 200 g iaurt integral
- 3 galbenusuri
- 3 linguri si jumatate cu apa rece
- 1 lingura rasa cu agar-agar/un plic de gelatina.
Pentru blatul de chia:
- 50 g xylitol
- 4 albusuri
- 4 linguri cu seminte de chia
- 2 linguri cu faina de ovaz
- 1 lingurita rasa cu praf de copt
- 1 lingurita cu extract de vanilie
- un praf de sare.
Pentru decor: am folosit bucati de ciocolata cu bilute pocnitoare (popping candy), un baton cu ciocolata si fulgi de ovaz.
Mod de preparare:
1. Mai intai se prepara blatul de chia: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma impreuna cu xylitolul si un praf de sare. Dupa care se adauga faina de ovaz si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula pana se incorporeaza ingredientele. La final se adauga semintele de chia si extractul de vanilie.
2. O tava rotunda se pulverizeaza cu ulei de cocos (sau ulei, unt...), se toarna compozitia cu chia apoi se baga in cuptorul preincalzit timp de 10 minute. Cand este gata se lasa la racit in tava.
3. Crema cu dovleac: intr-o tigaie se amesteca piureul de dovleac cu mirodeniile, colorantul, xylitolul si laptele de cocos. Se pune tigaia la foc mediu, cand incepe sa fiarba (bolboroseasca) se da focul la mic, se adauga xylitolul amestecat cu apa, si se mai lasa pe foc amestecand din cand in cand timp de 2 minute. Se da deoparte, se incorporeaza galbenusul si extractul de portocale, amestecand continuu. La final se adauga crema de branza.
4. Pentru asamblare puteti folosi o tava cu pereti detasabili, sau daca nu aveti (ca si in cazul de fata), tapetati tava cu folie de plastic. Se pune blatul de chia iar deasupra se toarna crema de dovleac. Se da la frigider pentru 35 de minute.
5. Cu 10 minute inainte de a scoate tava din frigider, se prepara crema cu iaurt (daca in schimb folositi frisca din smantana, sariti peste acest pas direct la ornare): se toarna laptele condensat in tigaie impreuna cu agar-agar amestecat cu apa. Se pune tigaia la foc mic iar cand incepe sa fiarba se amesteca continuu sa nu se prinda laptele de tigaie. Se lasa 2 minute, nu mai mult. Se lasa sa se raceasca putin dupa care se rastoarna peste crema de dovleac. 
Se lasa la frigider pana a doua zi .
Se orneaza dupa preferinte.
Aceasta prajitura pur si simplu miroase divin, a sarbatoare ;).
De incercat o prajitura cu dovleac si morcov - de post (o reteta mai veche preluata de la mama mea).
Pofta dulce!


Comentarii