Tort din clatite cu somon, spanac si branzeturi

Somonul face ca fiecare muscatura din acest tort sa fie din alta lume. In plus dispare rapid din farfurie. Asigurati-va ca faceti o cantitate suficienta pentru toata familia. Este o modalitate excelenta de a folosi somonul gatit care a mai ramas, dar merita 10 minute in plus pentru a gati o portie de somon pentru aceasta reteta. In loc de somon puteti folosi si piept/muschiulet de pui/umplutura de carnati proaspeti.
Tortul de clatite cu spanac si somon este usor crocant la exterior, cremos si savuros in interior.
Daca in urma cu ceva timp am preparat un tort dulce din clatite cu branza si ciocolata, de data aceasta am preparat varianta sarata din clatite fragede, fara gluten, stratificate cu o umplutura de spanac, somon, multa branza si alte legume, stivuit la inaltime si copt pentru cateva minute pana se obtine acea culoare aurie. Am mai preparat tort de clatite sarat in trecut doar ca in loc de clatite fara gluten am facut clatite obisnuite si in loc de somon am folosit carnati si piept de pui. Tortul a fost un succes dar nu am avut noroc la facut poze. Alte retete cu clatite sarate incercate in trecut: clatite umplute cu sunca si branza de vaci, clatite de malai umplute cu pui, sos de rosii si branzeturi, clatite de naut umplute cu salata de pui si cheddar (nici la acestea nu am reusit sa le fac poza, dar cand le voi prepara din nou le pun direct la sedinta foto ;)) ).
Pentru a va iesi clatitele din prima, respectati cantitatile cu strictete. Pana sa ajung la varianta asta, trebuie sa recunosc ca am avut parte de cateva alte incercari esuate, dar nu m-am dat batuta. :))) Nu au fost super esuate dar nici ceea ce imi doream. Se spune ca prima clatita ajunge mereu la gunoi, ei bine am incercat sa evit acest lucru si in afara de faptul ca prima clatita a iesit mai mica, a putut fi umpluta cu emmentaler si parmezan, coapta alaturi de tort.
Aceste clatite fara gluten sunt la fel de bune ca si versiunea obisnuita si, probabil, mai bune. Sunt atat de fragede si subtiri, incat se topesc in gura. Nu le simti prin gura la fel ca si clatitele obisnuite.  Dupa cum v-am mai scris si la reteta dulce, totul pare complicat pana sa terminati de facut clatitele (munca repetitiva), dupa este floare la ureche.
Este o optiune excelenta pentru oaspetii cu o alergie alimentara sau intoleranta la gluten.
Se poate servi atat cald cat si rece, simplu sau alaturi de un sos picant (de exemplu Sriracha).
O reteta unica si delicioasa! ;)

Pentru clatite:
- 500 lapte de cocos
- 250 g faina integrala de orez/Schar mixB pentru paine/quinoa
- 100 ml apa minerala
- 50 ml ulei/unt
- 2 oua
- jumatate de lingurita cu bicarbonat de sodiu (asta daca alegeti varianta cu orez/quinoa, la mixul pentru paine nu mai este necesar sa adaugati)
- 1 lingura cu patrunjel uscat
- un praf de sare.
Pentru umplutura:
- 300 g somon file/umplutura de carnati proaspeti cu carne de porc/piept de pui
- 250 g branza ricotta
- 200 g crema de branza
- 200 g rosii maruntite in sos cu busuioc
- 150 g baby spanac
- 100 g grana padano/parmezan
- 100 g mozzarella
- 100 g emmentaler
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei rosu
- 1 ceapa
- 1 fir de ceapa verde
- ulei pentru gatit
- mirodenii: sare, marar uscat, patrunjel uscat, usturoi granulat.

Mod de preparare:
1. Pentru inceput se prepara compozitia pentru clatite:  intr-un bol se bat ouale cu sarea. Dupa care se adauga faina, bicarbonatul si treptat se incorporeaza laptele de cocos. Se amesteca cu telul sau mixerul. La final se adauga untul topit, patrunjelul uscat si apa minerala. Se incinge tigaia pentru clatite, se unge cu putin ulei si se prajesc clatitele cate 30 de secunde pe fiecare parte (pentru fiecare clatita se foloseste cam jumatate de polonic de compozitie (80 ml) ).
2. Se incinge o tigaie grill unsa cu putin ulei, se pune fileul de somon cu pielea in jos si se acopera cu capac timp de 4 minute. Se intoarce pe cealalta parte si se lasa inca 4 minute cu capac. Se lasa la racit inainte de a folosi somonul in umplutura.
3. Pentru umplutura: se incinge o lingura cu ulei intr-o tigaie antiaderenta, se caleste ceapa si ardeiul timp de 2 minute, dupa care se adauga spanacul, sare dupa gust si usturoiul maruntit. Se caleste pentru 3 minute, amestecand din cand in cand. Dupa 3 minute se da deoparte si se lasa la racit.
4. Intr-un bol incapator se marunteste fileul de somon gatit, amestecul de legume, ceapa verde, crema de branza, grana padano, mozzarella, ricotta si mararul uscat. Se amesteca bine toate ingredientele.
5. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se intinde 100 g din rosiile maruntite cat diametrul unei clatite, deasupra se aseaza o clatita se unge cu 2 linguri de umplutura si tot asa pana la epuizarea tuturor clatitelor si compozitiei (ultimul strat de compozitie va fi precedat de o clatita). Deasupra ultimei clatite se pune restul de rosii maruntite in sos si branza emmentaler.
Se baga tava in cuptorul preincalzit timp de 15 minute sau pana cand incepe sa se rumeneasca branza de deasupra. Se scoate din cuptor, se lasa la temperatura camerei timp de 20 de minute dupa care se poate felia si servi. Fiecare imbucatura este o explozie de arome si gust care se topesc in gura si apoi ajung in stomacul pofticios. O mancare savuroasa, cremoasa si super incantatoare.
Pofta buna!
Mai jos va atasez si pozele la tortul din clatite cu faina de grau (in mare am pastrat aceleasi ingrediente ca la clatitele fara gluten doar ca am adaugat faina de grau si ceapa granulata) si piure de spanac (am folosit aceeasi umplutura ca pentru tortul de clatite fara gluten doar ca am adaugat 200 g piure de spanac in loc de baby spanac proaspat - facand asta diferenta se vede atat in poze cat si in gustul pronuntat al spanacului...parerile casei au fost pro pentru varianta cu frunze proaspete de baby spanac ;)) ). La infulecare nu se simt clatitele fara gluten (astfel se creeaza impresia ca se topesc in gura), la fel cum se simte textura clatitelor cu faina de grau (se simt la molfaire :)) )


Comentarii