Pui Tikka Masala cu leurda si dovlecei

Bine ati venit la cea mai delicioasa, aromata si medie-picanta mancare, usor de preparat insa greu de uitat - Pui Tikka Masala cu leurda si dovlecei (varianta de primavara as putea zice :)) ).
Sezonul leurdei se apropie de final, asa ca nu uitati sa profitati cat mai mult de proprietatile acestei plante miraculoase: este un adevarat "detergent intern". Daca doriti sa o consumati de-a lungul anului ca si muratura (merge perfect alaturi de fripturi, tocanite de legume, fasole, linte s.a), va las linkul cu reteta invatata de la bunica, la finalul articolului. Datorita ei, am inceput sa mananc leurda inca din primii ani de viata (ca si remediu natural contra parazitilor intestinali, dupa care datorita gustului sau magnific, efectului energizant si purificator). Mai multe despre leurda, am scris aici. Cu amuzament, imi amintesc de multe ori cand povesteam prietenilor de la oras ce mai mananc si pomeneam de leurda, ei nu stiau ce este leurda. Daca am avut leurda in meniu inca din primii ani de viata, mi se parea un aliment de nelipsit/obisnuit in perioada cand incepea sa apara in padure. Adevarul este ca am fost norocoasa sa fiu crescuta de bunicii mei primii 7 ani din viata, intr-un sat inconjurat de paduri (erau doua). Multe povesti nici nu a trebuit sa le citesc, mi le-au povestit bunicii cand mergeam sa trebaluim prin gradina/pe camp/pe prispa/in vie ca sa mai treaca timpul. Pe langa faptul ca mergeam primavara la cules de leurda, am avut privilegiul de a merge si la cules tot felul de bureti (care apareau pe parcursul anului). Era super distractiv, faceam multa miscare, devenisem specialista in bureti comestibili si necomestibili si era un mod de socializare (mergeam intr-un grup cu mai multe bunici si nepotii lor). Cand eram mica ma consideram de neinvins fiind jumatate taranca si jumatate oraseanca, cu un asemenea hibrid nu trebuie sa te pui niciodata :)). Adevarul este ca puterea am obtinut-o de la viata la tara. Oricat de slaba am aratat (fizic), eram super puternica. Dupa cei 7 ani consecutivi, toate vacantele din an (scoala, liceu, facultate) le-am petrecut la bunici, de la ei am dobandit multe dintre cunostintele/abilitatile de astazi. Mi-e dor de acele vremuri, demult apuse :(. Dar acum am ramas cu amintirile din sertarasele creierului si ma simt foarte bogata ca am atat de multe amintirii vii, unice si placute. Gata cu nostalgia, azi nu vreau sa plang! :))
Revenind la reteta de astazi, este tot ceea ce va puteti dori de la o mancare cu influente indiene: amabalata cu multe arome, gust bogat, carne frageda si acea culoare bronz-portocaliu. Se face usor acasa, intr-o singura tigaie si cu ingrediente simple.
Este o reteta care ar putea sa rivalizeze cu usurinta cu orice alt preparat de la restaurant. In plus puteti imbunatati reteta dupa propriul gust. Important este sa aveti amestecul de garam masala ce contine absolut toate condimentele necesare pentru a obtine un gust echilibrat. Eu l-am achizitionat dintr-un magazin cu produse indiene, intr-una din calatoriile mele. Dar se gaseste cu usurinta si in magazinele de la noi la un pret cuprins intre 3 - 10 lei, in functie si de gramaj.
Nimeni nu stie cu siguranta de unde provine acest preparat. Originile acestuia fiind neclare si se pare ca nu vom sti niciodata de unde provine cu adevarat. Unii spun ca acest preparat ar fi luat nastere in Marea Britanie, altii sustin ca de fapt ar fi luat nastere in India sau ca ar fi fost inventat in Marea Britanie dar bucatarii indieni locali au imbunatatit preparatul prin folosirea unor condimente superioare. Cert este ca acest pui are la baza un sos ce contine un amestec indian de condimente si chiar seamana mult cu un preparat indian numit Dal makhani, care are la baza condimentele garam masala.
Pare banal sa faci dezbateri despre originile unei retete, dar mancarea are o putere mare de a dezbina si a reuni oamenii. Deseori oamenilor le place sa-si exprime nationalismul prin intermediul mancarii.
 Indiferent daca ne dam seama sau nu, ne exprimam identitatea nationala prin alimente. Este o reprezentare a culturii noastre, a istoriei si a mostenirii noastre gastronomice, a caror urzupare poate duce adesea la reactii violente.
Anthony Bourdain spunea ca "nu exista nimic mai politic decat mancarea". Probabil avea dreptate avand in vedere cum se desfasoara lucrurile in realitate, dar pentru mine cel putin conteaza ca exista un anumit preparat si nu cine l-a inventat si in ce tara. Imi place sa depasesc granitele si sa am ocazia sa gust tot felul de preparate inventate (din toata lumea) si altele inca neinventate :))).
Mai mult decat o simpla colectie de ingrediente, preparatele traditionale reprezinta o sursa de mandrie nationala.
Originile retetei de tikka masala cu pui pot fi contestate pentru totdeauna, dar un singur lucru nu va fi pus la indoiala niciodata - gustul sau fenomenal. Este o mancare care iti lasa gura apa. 
Retetele clasice cer ca puiul sa fie servit in sos curry, insa de-a lungul timpului oamenii au incercat sa adapteze reteta dupa preferintele personale. La fel ca si versiunea de astazi.
Daca va place acest fel de mancare la fel de mult ca si mine, atunci poate veti dori sa incercati si reteta de astazi (in cazul in care nu ati facut-o pana acum).
Acest preparat poate fi servit cu lipii/naan ori cu orez fiert. Sunt doua experiente diferite dar la fel de placute. Desi reteta de astazi este mai mult despre varianta cu leurda si dovlecei, mai jos veti vedea o poza cu varianta apropiata de cea originala (gatita intr-o alta zi) - puiul marinat in condimente si iaurt grecesc, adaugat dupa cateva minute in sosul de rosii cu ceapa si servit cu orez brun fiert.
Ingrediente:
- 300 g piept de pui/pulpe de pui dezosate
- 200 g rosii pasate
- 200 ml de apa
- 3 catei de usturoi
- 2 dovlecei/zucchini
- 1 legatura de leurda
- 1 ardei rosu
- 1 ceapa rosie/galbena
- 1 lingura cu ulei pentru wok
- 1 lingura si jumatate cu condimente garam masala: sare, cumin, coriandru, piper negru, ghimbir macinat, scortisoara, pudra de chilli, cardamom pudra, cuisoare pudra, nucsoara pudra, chimen pudra, schinduf pudra.
Pentru servire:
- orez brun fiert
- lipii coapte.
Mod de preparare:

1. Se pregatesc ingredientele: puiul se taie cubulete, dovleceii se spala si se taie cubulete, la fel se procedeaza cu ceapa, ardeiul rosu si usturoiul.
2. Intr-o tigaie se incinge uleiul, se adauga puiul, se acopera cu capac si se lasa sa se gateasca timp de 4 minute. Dupa care se amesteca bucatile de pui pentru a se gati pe ambele parti. Se adauga toate legumele taiate cubulete impreuna cu pasta de rosii si apa. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba timp de 10 minute. Dupa 8 minute se adauga condimentele, leurda tocata si se mai lasa sa fiarba fix 2 minute. Se da deoparte si se pune mancarea in farfurie.
Se serveste cu lipii coapte sau orez brun.
Incercand ambele variante, mi-a placut mai mult servirea cu lipii coapte.
Savurati cu placere!
Alte retete cu leurda:

Comentarii